TeamNL vijfde in mixed relay EK Balıkesir

Juniorenteam niet van start op slotdag

Nederland sloot zondag het EK supersprint in het Turkse Balıkesir af met de mixed teamrelay. Het jonge team, met Mitch Kolkman, Barbara de Koning (foto archief), Niels van Lanen en Marit van den Berg, eindigde op een mooie vijfde plek. Het juniorenteam ging niet van start.

Nederland ging vliegend van start in de elite/U23 mixed team relay. Mitch Kolkman zwom en fietste mee in de eerste groep. Samen met Spanje, Denemarken en Frankrijk liep hij op het loopparkoers weg bij de rest en tikte zo Barbara de Koning als eerste af.

De Koning klom na het zwemmen als derde uit het water, maar kon na de wissel net niet aanpikken bij Frankrijk en Spanje. Op de fiets wist ze samen met Denemarken het gat toch te dichten en tikte uiteindelijk Niels van Lanen, achter Denemarken en Spanje, als derde aan.

Van Lanen die speciaal voor de relay naar Turkije was afgereisd, klom als derde uit het water en ging op de fiets, samen met Spanje in de achtervolging op Denemarken. Van Lanen kreeg weinig hulp van de Spanjaard en moest daardoor het werk grotendeels alleen opknappen.

Hij tikte achter Groot-Brittannië (dat met Sam Dickinson naar voren was gekomen), Denemarken, Spanje en Zwitserland (dat nog een tijdstraf van tien seconden moest uitzitten) op de vijfde plek Marit van den Berg aan.

Groot-Brittannië nam tijdens het zwemmen afstand van de rest van de concurrentie en bleef ook op de fiets vooruit. Jessica Fullagar liep voor Team GBR naar de Europese titel, voor Spanje en Frankrijk. Frankrijk werd echter na de finish gediskwalificeerd, waardoor Zwitserland, ondanks de tijdstraf, toch nog als derde eindigde.

Anne Holm, die op de fiets moest lossen na het missen van de bocht, legde voor Denemarken in eerste instantie beslag op de vijfde plek, maar werd nu vierde. Van den Berg die door Frankrijk voorbij was gegaan, finishte daarachter als vijfde.

De Nederlandse junioren moesten zich eerder op de dag afmelden voor de mixed teamrelay. Joran Stobbe kwam zaterdag in de B-finale ten val en was niet voldoende hersteld om te kunnen starten.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer