TeamNL Triathlon op jacht naar medailles in Madrid

Elf Nederlanders vertegenwoordigd op EK in Spaanse hoofdstad

TeamNL Triathlon komt dit weekend met elf atleten aan de start van het EK Triathlon voor elite- en paratriatleten in Madrid. Ook doen er vijf agegroupers mee aan het kampioenschap in de Spaanse hoofdstad.

Stadspark Casa de Campo, het voormalig jachtlandgoed van het Spaanse koninklijk huis ten westen van het stadscentrum, is het decor voor de start van dit EK. De elite-atleten zwemmen 1500 meter in het meer op het landgoed en finishen na 39,5 km fietsen en 10 km lopen de race bij het koninklijk paleis.

Bij de elite komen in totaal vijf Nederlanders aan de start. Donald Hillebregt en Mitch Kolkman (foto) starten bij de mannen. Voor Kolkman wordt het zijn eerste EK over de standaard afstand bij de elite.

Maya Kingma voert TeamNL Triathlon aan bij de vrouwen. Kingma zag een week geleden haar World Triathlon Championship Series-race op Sardinië verstoord worden door een astma-aanval, maar zal, zoals het er nu naar uitziet, gewoon van start gaan in Madrid. In goeden doen, is zij normaal gezien een kanshebster voor de titel. Naast Kingma komen ook Barbara de Koning en Marit van den Berg in actie in Madrid.

Naast de elite-atleten zijn ook de paratriatleten van de partij in Madrid. TeamNL heeft meerdere kanshebbers in huis voor een medaille. Voor Jetze Plat en Geert Schipper, uitkomend in de rolstoelcategorie, wordt het hun eerste triathlon van het seizoen. Beiden kwamen dit jaar al wel in actie tijdens wheelerevenementen en handbikewedstrijden.

Ook Maurits Morsink (PTS2), Nico van der Burgt (PTS3), Margret IJdema (PTWC) en Sanne Koopman (PTS3) gaan in Madrid een gooi doen naar de medailles en belangrijke punten voor kwalificatie voor de Paralympische Spelen in Parijs. Ook Sander Koomen (PTVI) is met zijn guide Daaf Plomp naar Madrid gereisd in de hoop op een last-minute startplek.

Vijf Nederlandse triatleten doen in Madrid mee aan de agegroupkampioenschappen:  Twan Berlijn, Thijmen Polman, Vivian Boijens, Darren van Maanen en Ata Törün.

De elite-races in Madrid vinden plaats op zondag. De vrouwen starten om 11.15 uur en de mannen om 13.30 uur. De wedstrijden voor paratriatleten beginnen zaterdag vanaf 8.15 uur.

DEELNEMERSLIJSTEN
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer