TeamNL Triathlon maakt zich op voor Europese Spelen

Viertal Nederlanders in actie in Krakau

Barbara de Koning, Marit van den Berg, Donald Hillebregt en Mitch Kolkman vertegenwoordigen TeamNL Triathlon dinsdag en woensdag in de individuele triathlonwedstrijden tijdens de Europese Spelen in Polen. Het viertal doet zaterdag 1 juli ook nog mee aan de mixed-relay.

De Europese Spelen gingen woensdag van start en eindigen op 2 juli. In het Poolse Krakau doen zo’n 6000 sporters uit 48 landen mee en triathlon is een van de 29 sporten waarin gestreden wordt om de overwinning.

De Europese Spelen zijn een continentaal multisportevenement dat om de vier jaar wordt gehouden. Het is de Europese tegenhanger van de Aziatische Spelen en de Panamerikaanse Spelen. De Europese Spelen worden georganiseerd door de Europese Olympische Comités en vinden plaats in het jaar voorafgaand aan de eerstvolgende Olympische Zomerspelen.

Nederlandse Triathlon Bond

De eerste editie van de Europese Spelen was in 2015 in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe. Dat jaar maakte Rachel Klamer indruk door een zilveren medaille te winnen achter olympisch kampioene Nicola Spirig. Vier jaar later, in Minsk, ontbrak triathlon op de Europese Spelen.

In Krakau keert triathlon dus weer terug op het programma. Een deel van de Europese top lijkt de Europese Spelen aan zich voorbij te laten gaan. Zo geeft een aantal atleten de voorkeur aan de World Triathlon Championship Series-race in Montreal dit weekend, een aantal triatleten komen in beide wedstrijden in actie. Rachel Klamer en haar man Richard Murray verkiezen een hoogtestage boven deze twee wedstrijden en ook Maya Kingma is niet van de partij in Polen.

Barbara de Koning en Marit van den Berg komen op dinsdag in actie bij de vrouwen. Voor De Koning, die dit voorseizoen vier Africa Cup-races op haar naam schreef, brengen de Europese Spelen dezelfde gevoelens naar boven als de Youth Olympic Games (YOG) in Buenos Aires in 2018. Daar eindigde ze als 15-jarige – en als jongste atleet in de race – als zesde. “De YOG was een heel mooie ervaring voor mij en ik kijk dan ook uit naar het evenement in Krakau ”, vertelt de nu 20-jarige De Koning.

Nederlandse Triathlon Bond

Net als voor De Koning worden de Europese Spelen, na het EK in Madrid, voor Marit van den Berg haar tweede grote kampioenschap dit seizoen. De race in Madrid liep na een voedselvergiftiging uit op een teleurstelling en Van den Berg hoopt dan ook wat recht te zetten in Krakau. “Ik ben fit en ik hoop dat mijn zwemmen goed genoeg is zodat ik in een mooie fietsgroep terecht kom. Met het lopen komt het dan wel goed.”

Donald Hillebregt en Mitch Kolkman starten op woensdag bij de mannen. Ook Hillebregt kijkt uit naar het evenement in Krakau. “Ik vind het enorm vet, zo’n groot evenement heb ik nog niet eerder meegemaakt. Het voelt een beetje als de kleine Olympische Spelen, en ik voel ook wel extra spanning. Ik ga heel erg mijn best doen en ga voor een plek bij de eerste twintig.”

Nederlandse Triathlon Bond

Mitch Kolkman heeft de lat nog iets hoger gelegd. “Het is heel bijzonder om op zo’n podium mee te mogen doen”, vertelt hij. “Niet alle toppers zijn er en daardoor verwacht ik een mooie open strijd. Ik hoop van start tot finish leuk mee te doen en een plek in de top tien is het doel.”

De Koning, Van den berg, Hillebregt en Kolkman komen op zaterdag ook nog uit in de mixed teamrelay, waarin net als in de individuele races punten voor de olympische ranking te verdienen zijn.

De vrouwenwedstrijd in Krakau staat dinsdag (27 juni) om 10.00 uur, de mannen starten een dag later (woensdag 28 juni) op hetzelfde tijdstip. De mixed teamrelay staat gepland op zaterdag 1 juli om 10.00 uur.

Nederlandse Triathlon Bond
Startlijsten
Lees volgend artikel

NTB Check-In vereenvoudigt inschrijfproces wedstrijddag

Lees meer