Sterk deelnemersveld op NK Midden in Nieuwkoop

Ook strijd tussen mannen en vrouwen door jaagstart

Voor het eerst in twee jaar – nadat de kampioenschappen in 2020 en 2021 vanwege de coronacrisis niet door konden gaan – wordt dit weekend in Nieuwkoop weer gestreden om de Nederlandse titels op de middenafstand. Het belooft met een sterk deelnemersveld en het nieuwe jaagstartformat, waarbij de vrouwen met een voorsprong starten, een spannende strijd te worden.

 

Sven Strijk en Yvonne van Vlerken, de winnaars van het laatste NK over de halve afstand in Klazienaveen (foto), mochten zich bijna drie jaar lang Nederlands kampioen noemen, maar daar gaat dit weekeinde verandering in komen.

Er staat een kwalitatief deelnemersveld aan de start in Nieuwkoop. “Dat vind ik ontzettend mooi om te zien”, zegt Rik van Trigt, bondscoach lange afstand en tegenwoordig ook raadslid in de gemeente Nieuwkoop. “We hebben een aantal sterke vrouwen aan de start en bij de mannen zijn er wel tien atleten die kans maken op een podiumplek. Ik verwacht dat zij er een ontzettend mooie strijd van gaan maken en dat we zondag enorm kunnen gaan genieten van deze mooie sport.”

Zoals Van Trigt aangeeft, zijn er bij de mannen meerdere favorieten voor de titel. De nummer twee van 2019, Milan Brons, Niek Heldoorn die onlangs de Challenge Malta op zijn naam schreef, Joost Somsen, de winnaar van de halve afstand in Almere vorig jaar, Dirk Wijnalda, kampioen op de midden afstand in 2013 en 2014, olympiër Jorik van Egdom, Erik-Simon Strijk en Tristan Olij lijken de belangrijkste gegadigden voor een podiumplaats bij de mannen.

Bij de vrouwen zijn alle ogen gericht op Els Visser, onlangs nog tweede in de zware Ironman Lanzarote, die zich kort voor de wedstrijd aanmeldde. Zij blijkt alweer genoeg  hersteld van het Sub8-project waarin ze als lid van het pacerteam van Nicola Spririg de Zwitserse naar een tijd van onder de  8 uur op de hele triathlon hielp.

Marlene de Boer, gecoacht door Yvonne van Vlerken, de laatste winnares van de titel op de middenafstand, lijkt de grootste concurrente voor de titel. De Boer schreef in 2021 de IM 70.3 Westfriesland op haar naam en werd een paar weken geleden agegroupkampioen op het WK Ironman in St., George. Kanshebbers voor het podium zijn verder Janien Lubben, Ilona Eversdijk en Sophie van der Most.

De nieuwe jaagstart in Nieuwkoop, waarbij de vrouwen voor de mannen van start gaan, zorgt zondag voor een extra strijd tussen de mannen en de vrouwen. De vrouwen krijgen 34,5 minuut voorsprong, het verschil in de laatste editie van de Vink + Veenman triathlon in 2019. Diegene die als eerste de finish passeert, wint de Gees Veenboer Bokaal en een bijbehorende geldprijs van 2500 euro. “Het wordt een prachtig spektakel. Ik geef de vrouwen een heel goede kans om de mannen voor te blijven”, gooit Van Trigt alvast wat olie op het vuur.

Ook de startlijsten bij de agegroups in Nieuwkoop zijn goed gevuld. Zij strijden in dezelfde startserie als de eliteatleten om de Nederlandse titels. Hierdoor worden de overallwinnaars na afloop ook gehuldigd in hun eigen agegroupcategorie (vanaf 20 jaar).

Nederlandse Triathlon Bond
Website organisatie
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer