Statement uitzending topsporters NTB

Alleen afreizen naar veilige, centraal gelegen landen

Met de huidige kennis en de stand van de wetenschap in ogenschouw genomen en beseffend dat niet duidelijk is op welk moment in de toekomst een vaccin beschikbaar komt tegen COVID-19, heeft de NTB besloten voorlopig alleen atleten af te vaardigen naar evenementen die georganiseerd worden in veilige landen, die centraal genoeg op het continent liggen om atleten er met eigen vervoer (auto) naartoe te laten reizen. Het gaat dan om wedstrijden zonder ranking en titel, waarbij racen voor het plezier en eindelijk weer een doel met indien mogelijk prijzengeld voorop staan.

Nederlandse Triathlon Bond

In een toelichting stelt technisch directeur Adrie Berk: “Wij kunnen niet in de toekomst kijken wanneer er een medicijn of vaccin komt en ook niet of er na de zomer weer een tweede hevige golf met coronavirus de wereld over komt. Ook onze experts weten nog lang niet alles van het virus en de risico’s op besmetting. Onzekerheden zitten ook in het feit hoe lang elk land zijn quarantaineperiode handhaaft als men de landen bezoekt of een quarantaineverplichting als men weer terugreist naar het thuisland. Wij hebben wekelijks contact met de medisch specialisten van TeamNL en zij op hun beurt met de diverse experts over het verloop van het virus en de risico’s op besmetting. Ook de atletencommissie olympisch en paralympisch is geraadpleegd over de gemaakte afweging. Het feit dat er ‘herstelde’ coronapatiënten zijn, die blijvende longschade hebben opgelopen, betekent dat een besmetting binnen de topsportgemeenschap een kans is op einde topsportloopbaan. Hoe groot of klein het risico is, is nu nog niet te zeggen.”

Door voortschrijdend inzicht kan mogelijk over enkele weken of maanden anders beslist worden, waarna nieuwe berichtgeving volgt. Tevens kan een individuele atleet een andere beslissing nemen dan het bondsstandpunt voorschrijft, omdat hij of zij het risico op besmetting zelf kan afwegen. De NTB raadt atleten hierbij aan om zich vooraf goed te laten informeren over de omstandigheden, geldende reisadviezen, gezondheidsmaatregelen in het betreffende land en de maatregelen die gelden bij aankomst en terugkeer.

De NTB zet zich in om de ITU en de ETU te bewegen enkel per continent en in veilige landen races te organiseren, waarbij rankings en titels buiten spel blijven. Adrie Berk hierover: “Door een Europese of een wereldtitel aan een wedstrijd of een reeks wedstrijden te hangen, wordt extra druk gecreëerd bij de atleten en coachstaf. Een atleet wil bij elke race om een kampioenschap aanwezig zijn, maar niet in een tijd als deze met risico tijdens reis en verblijf. En niet elke atleet uit elk land kan trainen en racen. Zonder eerlijke kansen heeft het geen zin te racen voor een ranglijst of een titel, ongeacht of dat nu bij de elite, onder 23, junioren of parasporters is.”

 

Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer