Sarissa de Vries verdedigt wereldtitel in Samorin

Tien Nederlanders aan de start van WK lange afstand en aquathlon

Van 18 tot en met 21 augustus vindt in het Slowaakse Samorin de 2022 World Triathlon Multisport Championships plaats. Op het programma staan aquathlon, long distance triathlon en aquabike. In totaal komen tien Nederlandse eliteatleten aan de start in Samorin. Sarissa de Vries (foto) verdedigt op zondag haar wereldtitel op de lange afstand.

Roel Kwaaitaal, Jeroen Velders, Maaike Vooren, Deborah Wissink (elite), Silke de Wolde (U23), Mats Keulstra, Sem Lazaroms en Femke Scheepers (junioren) bijten op donderdag het spits af met de aquathlon (1 km zwemmen en 5 km lopen).

Veel internationale wedstrijden zijn er niet in deze discipline, dus het is afwachten wat de ploeg in Samorin kan laten zien. “De junioren zijn vooral mee om ervaring op te doen in een veld waarin ze tegelijk met de beloften en elite starten”, vertelt Armand van der Smissen, die als coach aanwezig is in Samorin. “Deborah Wissink en Jeroen Velders maken hun debuut op een EK en voor alle elite en U23 atleten is dit EK met het oog op de World Beach Games volgend jaar op Bali, een belangrijke wedstrijd om punten te scoren voor de wereldranking.  Voor deelname is een top 20-notering op de geschoonde ranglijst nodig.”

Naast de eliteatleten komen op donderdag ook de agegroupers Suzanne Brummel en Rob Kwaaitaal in actie.

Zondag is het de beurt aan de atleten van de lange adem. Zij strijden in een wedstrijd over honderd kilometer (2 km zwemmen, 80 km fietsen en 18 km lopen) om de Europese titels. De wedstrijd wordt georganiseerd door World Triathlon in samenwerking met de Professional Triathletes Organisation. Namens Nederland komen Sarissa de Vries en Milan Brons aan het vertrek.

De Vries veroverde verdedigt in Samorin de wereldtitel die ze vorig jaar in Almere veroverde en gaat met nummer 1 van start. “Ik heb er heel veel zin in en vind het een eer dat ik mijn WK titel mag gaan verdedigen. Ik heb een goede voorbereiding gehad, maar waar me dit me gaat brengen in de race durf ik niet te zeggen. Het is voor mij de eerste keer dat ik meedoe aan een race op de PTO-afstand en er staat een aantal sterke atletes op de startlijst. Ik ga mijn best doen en dan zien we wel hoe het uitpakt.”

Er zijn geen Nederlandse deelnemers aan het WK aquabike.

Klik hier voor het programma en de startlijsten

 

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer