Rachel Klamer sluit seizoen af met negende plek in Abu Dhabi  

Menno Koolhaas beste Nederlander in mannenrace

Rachel Klamer is als negende geëindigd in de laatste World Triathlon Championship Series-race van het seizoen in Abu Dhabi. Menno Koolhaas was op de 25ste plaats de beste Nederlander in de mannenrace. 

Klamer had voor de wedstrijd geen idee hoe het met haar vorm stond. Na haar vierde plaats in Tokio nam ze kort rust, deed daarna mee aan de Super League Series en bereidde zich vervolgens in haar eentje voor op de World Triathlon Championship Series-race in Abu Dhabi.

De atlete uit het Overijsselse Beuningen kwam na 750 meter zwemmen als twintigste uit het water, 26 seconden achter het Britse duo Sophie Coldwell en Jessica Learmonth. “Het zwemmen ging als verwacht niet zo heel goed. Het was zwaar”, vertelde Klamer na afloop. “Hierdoor moest ik op de fiets meteen volle bak, dat deed behoorlijk pijn.”

Klamer sloot op de fiets aan bij een achtervolgende groep van zo’n twintig atletes op vijf leiders: Coldwell, Learmonth, olympisch kampioene Flora Duffy uit Bermuda, Georgia Taylor-Brown (GBR) en de Amerikaanse Taylor Knibb. Lucy Charles-Barclay, de regerend wereldkampioen Ironman 70.3 die als zesde uit het water kwam, maakte ook deel uit van de kopgroep, maar moest de vijf leiders uiteindelijk laten gaan.

Het vijftal vooraan begon na 20 kilometer fietsen gezamenlijk aan de afsluitende 5 kilometer lopen, op een minuut gevolgd door Charles-Barclay en de groep met Klamer op 1 minuut 45. Duffy en Taylor-Brown toonden zich de sterkste lopers en het was uiteindelijk Duffy die de winst pakte, voor Taylor-Brown en Coldwell.

Klamer was samen met Cassandre Beaugrand uit Frankrijk en de Britse atletes Beth Potter, Vicky Holland en Non Stanford in de running voor de zesde plaats. Ze wisten Charles-Barclay te achterhalen en het was de Française die als uiteindelijk vijfde eindigde.

Klamer liep met de zesde looptijd naar de negende plek. “Ik heb in de aanloop naar deze wedstrijd vrijwel alleen getraind. Dat was een bewuste keuze, maar niet ideaal. In een groep ga je toch altijd dieper. Ik wist dan ook dat ik de sprint niet zou gaan winnen hier, maar ik ben tevreden met het resultaat. Het is een prima einde van het seizoen.”

Quinty Schoens, die na het EK in Valencia een korte rustpauze had genomen, en finishte in haar tweede race op WTCS-niveau op de 34ste plaats.

Nederlandse Triathlon Bond

Koolhaas beste Nederlander in mannenrace

De mannenrace in Abu Dhabi werd gewonnen door Jelle Geens. Het was de tweede overwinning voor de Belg in een WTCS-wedstrijd. Vincent Louis, de wereldkampioen van 2019, finishte als tweede, en de Hongaar Bence Bicsák werd derde. Menno Koolhaas was op de 25ste plek de beste Nederlander. Hij had de potentie voor een top twintig-notering, maar kwam na het fietsen ten val in de wisselzone en kreeg daarbij een tandwiel in zijn knie.

Voor de Nederlandse mannen zat het niet heel erg mee in Abu Dhabi, naast de valpartij van Koolhaas, kwam Donald Hillebregt (35ste) tijdens het zwemmen in aanraking met een kwal en Jorik van Egdom kwam helemaal niet aan de start. Hij was tijdens de parkoersverkenning op donderdag tijdens het fietsen onderuit gegaan en had teveel last van zijn heup en schaafwonden om nog te kunnen starten.

Koolhaas beste Nederlander in mannenrace
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer