Quinty Schoens neemt afscheid van triathlonsport

Limburgse gaat verder als professioneel wielrenster

Quinty Schoens heeft vandaag bekend gemaakt dat ze afscheid neemt van de triathlonsport. Triathlon Holten, waar ze in juli nog als zesde eindigde in Europe Triathlon Premium Cup, was haar laatste wedstrijd. Quinty was vanaf 2015 actief voor TeamNL Triathlon. Ze is drievoudig Nederlands juniorenkampioen, maakte deel uit van de mixed teamrelay en eindigde in 2019 als negende op het EK voor elite. Ook eindigde ze als junior in de top tien van EK’s en het WK.

De NTB vindt het heel jammer dat Quinty deze beslissing heeft moeten nemen. We danken haar voor haar inzet de afgelopen jaren en wensen haar veel succes toe in haar carrière als professioneel wielrenster.

Ze neemt afscheid als triatlete met dit bericht:

Vanaf mijn 14e levensjaar stond mijn hele leven in het teken van triathlon. Een nieuwe kans die ik kreeg na mijn gebroken rug op mijn achtste in de turnsport. Een nieuwe kans die ik geboden kreeg om mij verder te ontwikkelen in een andere sport die mij goed lag.

De jaren die volgden, bestonden uit enorm veel ‘highs and lows’, zoals veel topsporters dit ervaren. Ik kende sinds het prille begin van mijn carrière heel veel blessureleed met hardlopen. Door de jaren heen heeft het NTC mij aan de hand genomen en mij altijd begeleid in al mijn tegenslagen en revalidatieprocessen. Mijn hele carrière bestond uit vallen en opstaan, maar door de enorme drive bleef de drang aanwezig om te blijven vechten voor de sport waar ik zo verliefd op werd.

Hoe ouder ik werd, hoe meer ongemakken kwamen opzetten. Nadat eerst astma werd geconstateerd, werd ik begin dit jaar gediagnosticeerd met PCOS. Een afwijking aan de eierstokken die mij tot op de dag van vandaag regelmatig veel ongemakken oplevert en het moeilijk maakt om te pieken in sommige periodes.

Momenteel kamp ik met een zware blessure aan mijn enkelgewricht met schade die onomkeerbaar is. Deze blessure liep ik afgelopen juni op. Mijn enkels zijn helaas niet gemaakt om veel te lopen.

Na intensief overleg met specialisten is de keuze gemaakt om acuut te moeten stoppen met triathlon én hardlopen om grotere schade te voorkomen voor mijn verdere volwassen leven. Een keuze die tot op de dag van vandaag mij enorm veel pijn doet en ik nog altijd niet helemaal heb kunnen accepteren. Triathlon was tot nu mijn leven en ik wilde dit graag nog verder uitbouwen, maar lichamelijk is dit mijn limiet.

Ik kijk terug op een geweldig aantal jaren waarin het NTC en de Nederlandse Triathlon Bond mij de kans hebben gegeven om van jong meisje uit te groeien tot een jongvolwassen vrouw met enorm veel ervaringen en levenslessen.

De reserveplek voor de Olympische Spelen van Tokyo 2020 was hierin in één van de hoogtepunten, samen met deelnames aan WTS wedstrijden, World Cups en European Cups over de hele wereld.

Aan alle goede dingen komt een einde en ik sla vanaf nu een andere weg in. Per direct word ik fulltime profwielrenster. Iets waar ik onder andere door de Tour de France, afgelopen juli, ook mijn plezier in heb gevonden. Ik ben enorm dankbaar dat ik deze kans geboden krijg om mij verder te kunnen ontwikkelen in een andere sport. Dit wordt ook volledig ondersteund door de triathlonbond.

Ik ben de Nederlandse Triathlon Bond, de coaches, het medische team, medeatleten, vrienden en familie enorm dankbaar voor al hun steun door de jaren heen. Ik kijk vol goede moed uit naar mijn nieuwe carrière waarin ik mij volledig zal kunnen geven. Dit met al mijn ervaringen op zak, in mijn nog jonge leven als topsporter.

– Quinty

Foto: Christie Brouwer (gemaakt in Holten tijdens, wat achteraf zou blijken, haar laatste
triathlonrace).

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer