NK Middenafstand voor het tweede jaar op rij afgelast

Triathlon van Nieuwkoop gaat door zonder NK

De NTB heeft besloten om het Nederlands Kampioenschap en agegroupkampioenschap, dat voor zondag 4 juni gepland stond in Nieuwkoop, niet door te laten gaan. De Triathlon van Nieuwkoop zelf gaat wel door. Dit heeft ermee te maken dat de hoeveelheid potentieel toxisch blauwalg in de Nieuwkoopse Plassen boven de gestelde norm van de World Triathlon en de NTB is.

De NTB en Stichting Triathlon Nieuwkoop hebben gezamenlijk naar oplossingen gezocht om de wedstrijd toch als NK/AGK doorgang te laten vinden. Er is overwogen om de deelnemers op eigen risico aan het kampioenschap te laten deelnemen, maar het NTB-bestuur heeft, in samenspraak met NTB directeur Thorwald Veneberg, de Werkgroep Wedstrijdofficials (WGWO) en de medische commissie van World Triathlon, uiteindelijk besloten dat niet doen.

Nederlandse Triathlon Bond

Uit de van de organisatie ontvangen waterkwaliteitstesten, die op 25 mei zijn opgestuurd, blijkt de aanwezige hoeveelheid potentieel toxisch blauwalg de gestelde norm te overschrijden, hetgeen door het hoogheemraadschap Rijnland wordt onderschreven met een negatief zwemadvies. Dit ondanks dat er geen visuele aanwezigheid is van blauwalg en het niet duidelijk is of de blauwalg op dit moment toxisch is. Dit kan niet worden bewezen met testen. “Door toch een kampioenschap te organiseren, zouden wij deelnemers mogelijk ‘dwingen’ om onverantwoorde gezondheidsrisico’s te nemen”, laat NTB directeur Thorwald Veneberg weten. “Daarnaast is het onze mening dat de essentie van een Nederlands kampioenschap op deze manier verloren gaat. Iedereen moet de mogelijkheid hebben om mee te strijden voor de nationale titels.”

Hoewel de organisatie reglementair niet verplicht is om laboratoriumtesten uit te laten voeren op blauwalg, heeft de NTB gevraagd om deze testen wel te laten doen gezien het hoge risico op blauwalg die in het gebied aanwezig is, zoals gebleken is de afgelopen jaren, en het daaruit voortvloeiende negatief zwemadvies van het hoogheemraadschap Rijnland. Veneberg: “Wij zijn van mening dat deelnemers goed geïnformeerd moeten worden over de deelname aan een evenement, helaas met een negatief resultaat voor het evenement tot gevolg. We willen hier heel duidelijk en transparant in zijn: veiligheid staat voorop.”

De NTB begrijpt dat deze beslissing wederom een enorme teleurstelling zal zijn voor menig deelnemer en niet in de laatste plaats de organisatie van Triathlon Nieuwkoop zelf. “We vinden het ontzettend jammer dat dit NK niet door kan gaan”, aldus de NTB-directeur. “Het toont meteen ook aan welke uitdagingen er voor ons allen liggen met betrekking tot de waterkwaliteit en het openwaterzwemmen. Die uitdaging zal in de komende jaren alleen maar groter worden.”

Stichting Triathlon Nieuwkoop heeft besloten, om net als vorig jaar, de wedstrijd door te laten gaan. Dit zal niet onder de auspiciën van de NTB zijn. Er zullen ook geen NTB-officials aanwezig zijn. Ga voor meer informatie over de wedstrijd in Nieuwkoop naar de website van de organisatie.

De NTB gaat in overleg met de Stichting Triathlon Nieuwkoop over restitutie van de inschrijfgelden van deelnemers bij annulering. Het streven van de NTB is om de deelnemers aan dit NK bij deze annulering hun inschrijfgeld terug te kunnen geven. Atleten die om deze reden hun inschrijving besluiten te annuleren wordt verzocht een mail te sturen naar info@triathlonbond.nl.

De testresultaten van de metingen (op vier verschillende plaatsen op het zwemparkoers) zijn hieronder te downloaden:

Meting 1
Meting 2
Meting 3
Meting 4

Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer