Nederlandse titels voor Kolkman en Rosman

VZC Veenendaal en Hellas het sterkst in Rotterdam

Mitch Kolkman en Babette Rosman hebben zondag in Rotterdam het NK sprint op hun naam geschreven. VZC Veenendaal en Hellas verstevigden hun leidende posities in het klassement.

Mitch Kolkman, die zich onlangs plaatste voor de Olympische Spelen in Parijs, maakte zijn favorietenrol helemaal waar in Rotterdam. Kolkman kwam samen met Jesse Cuijpers (Hellas) met twintig seconden voorsprong op Menno Koolhaas (De Dolfijn) en Ian Pennekamp (Rogelli-TriMates) uit het water.

Op de fiets wisten Kolkman en Cuijpers hun voorsprong lang te houden. Zij werden gevolgd door Pennekamp en Koolhaas, met daar weer achter Olaf Jan Bosscher (BDO/Triteam Groningen), Sem Lazaroms (Metaglas/Trihalis-Tiel) en Victor Goené en Hidde Mollee van VZC Veenendaal (waar titelverdediger Jorik van Egdom ontbrak wegens ziekte).

Pennekamp en Koolhaas wisten de twee leiders aan het einde van het fietsonderdeel bij te halen en dit viertal begon gezamenlijk aan de afsluitende 5 kilometer lopen. Kolkman toonde zich in Rotterdam de snelste loper en veroverde zo niet alleen overall de titel, maar ook die bij de beloften. Pennenkamp finishte zestien seconden later als tweede (ook tweede belofte) en daar weer negen seconden achter was Koolhaas goed voor het brons. Cuijpers finishte als vierde en maakte daarmee het beloftenpodium compleet. Siwar Kool was op de veertiende plek goed voor het goud bij de junioren.

Kolkman was na afloop blij met zijn wedstrijd, al zwom hij tijdens het zwemmen wel wat extra meters. “Ik wist niet zeker of ik een boei had gemist, dus ik ben voor de zekerheid teruggegaan en kwam zo uiteindelijk met Jesse uit het water. Dat was ook wel fijn, want toen konden we op de fiets met z’n tweeën volle bak gaan.”

Pennekamp nam na een snelle wissel nog even aan de leiding. “In de eerste loopronde kon ik hem inhalen en daarna heb ik niemand meer gezien”, vervolgde Mitch. “Ik ben heel blij met deze titel en het is meteen ook een goede trainingsprikkel in de voorbereiding op de Olympische Spelen en voor Holten volgende week en de WTCS-race in Hamburg half juli.”

Rosman verrast

Merel Veltman (TV Almere) was de snelste zwemster in de vrouwenwedstrijd, gevolgd door ploeggenote Luna de Bruin, Babette Rosman (Hellas) en daar weer achter Eva Cornelisse (Kijani), Jony Heerink (Hellas), Marit van den Berg (Hellas) en Aniek Mars (Kijani).

Eenmaal op de fiets was het Rosman die de aansluiting naar Veltman wist te maken. Rosman, die een week eerder nog meedeed aan het NK wielrennen (elite dames zonder contract) op de Vamberg, was op de fiets een maatje te groot voor Veltman en ook voor de rest van het veld. “Ik kon een gaatje slaan door de bochten scherp aan te snijden en daarna hard door te trekken”, vertelde Rosman na afloop.

In haar eentje realiseerde ze de snelste fietstijd en begon zo met een minuut voorsprong op onder anderen Van den Berg, De Bruin (die na het fietsen uitstapte vanwege een blessure), Mars, Heerink en Cornelisse, aan het lopen. Tot haar verrassing wist Rosman haar voorsprong vast te houden en veroverde zo haar eerste Nederlandse titel. “Ik was niet de topfavoriet vandaag en dit NK was mijn derde kampioenschap binnen een week”, vertelde Rosman die eerder in de week ook nog meedeed aan het NK tijdrijden. “Ik durfde het eigenlijk dan ook pas te geloven toen ik over de finish kwam. Ik wist dat er snelle loopsters achter me zaten, dus ik heb echt tot het einde alles moeten geven.”

Achter Rosman legde Mars beslag op de tweede plek en veroverde zo de nationale titel bij de beloften. Cornelisse werd overall derde en Van den Berg finishte daar weer achter als vierde (tweede belofte). Veltman finishte als vijfde en was zo goed voor de Nederlandse titel bij de junioren.

Eredivisie

In de eredivisie verstevigden VZC Veenendaal en Hellas hun leidende posities in het tussenklassement. VZC Veenendaal (Kolkman, Mollee en de gebroeders Goené) was het sterkst in Rotterdam en gaat met drie overwinningen stevig aan de leiding. TV Dordrecht was in Rotterdam goed voor de vierde plek en behoudt de tweede plaats in de tussenstand, terwijl Rogelli-TriMates, (tweede in Rotterdam) naar de derde plek stijgt.

Hellas was met Rosman, Van den Berg, Heerink en Van Dijk goed voor de zege in Rotterdam en gaat met twee overwinningen (Enschede en Rotterdam) en een tweede plek in Weert aan de leiding bij de vrouwen. Kijani werd tweede in Rotterdam en neemt ook in de tussenstand de tweede plek in.TVS Spijkenisse eindigde als derde, net voor Almere dat derde de derde plek in de tussenstand inneemt.

De eredivisie gaat op zaterdag 13 juli verder met het NK over de standaard afstand in Klazienaveen.

Uitslagen en tussenstanden
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer