Nederlandse titels in Rotterdam voor Keulen en De Wolde

Rogelli Trimates breekt hegemonie VZC Veenendaal – Kijani grijpt leiding in tussenklassement Eredivisie

Youri Keulen en Silke de Wolde hebben in Rotterdam onder subtropische temperaturen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. Achter Keulen waren Dorian Horsten en Thomas Cremers goed voor respectievelijk het zilver en brons. Bij de vrouwen greep Eva Cornelisse na een zware race het zilver, terwijl Anna Witteveen de bronzen medaille voor zich opeiste. De winst in de Eredivisie ging naar Rogelli/Trimates en Kijani.

In de mannenwedstrijd, waar titelverdediger Jorik van Egdom zich kort voor de start ziek had afgemeld, was het Olaf Jan Bosscher die al in de eerste zwemronde afstand nam van de grote groep. Hij bouwde die voorsprong in de tweede ronde verder uit en kwam uiteindelijk met 21 seconden voorsprong op zijn broer Hugo Jan uit de Bosbaan. Eenmaal op de fiets werd Olaf Jan bijgehaald door een achtervolgende groep met naast zijn broer ook onder anderen Youri Keulen, die zich op het laatste moment had aangemeld, Joey van ’t Verlaat, Tom van Capellen, Stijn Jansen, Lucas en Victor Goené, Seppe de Graef, Dieter Boeye en Simon de Braber, en waar later ook Dorian Horsten nog bij aan sloot.

Op de fiets ondernamen verschillende atleten pogingen om weg te rijden bij de groep. In de vierde ronde lukte het Keulen en Horsten om een gaatje te slaan. Zij hadden na 40 kilometer een kleine voorsprong op de achtervolgers en het was Horsten, gevolgd door Keulen en Boeye, die als eerste aan het lopen begon.

Tijdens het lopen nam Keulen al snel de leiding nam en kon zo met overmacht naar de nationale titel lopen. De tweede plek ging naar de Belg Boeye, die uiteraard niet meetelde voor het NK. Het zilver ging naar Horsten die met 39 seconden achterstand op Keulen finishte en daarmee meteen ook het goud pakte in de beloftencategorie.

Het brons in Rotterdam ging verrassend naar Thomas Cremers die met 1 minuut en 46 seconden achterstand op Olaf Jan Bosscher uit het water was gekomen en daardoor in de tweede fietsgroep was beland. Na een indrukkende inhaalrace en met de snelste looptijd, rende hij van de veertiende naar de derde plek. Hugo Jan Bosscher was op de zevende plaats, goed voor het zilver in de beloftencategorie, terwijl Simon den Braber op de negende plek brons won.

Voor Keulen, die zich heeft gespecialiseerd in de langere afstanden, was het zijn eerste nationale titel bij de elite. “Het was mijn tactiek om hier flink gas te geven en er een zware wedstrijd te maken. Dat is mede dankzij Dorian ook gelukt”, vertelde Keulen na afloop. “Ik heb me na de Iroman 70.3 in Luxemburg (waar hij na een tijdstraf als vijfde eindigde) nog snel ingeschreven voor het NK en met dat vuur in mijn lijf ben ik hier gestart.”

Na een ongeslagen 2022 en twee eerste plaatsen dit seizoen, kwam er in Rotterdam een einde aan de hegemonie van VZC Veenendaal in de Eredivisie, dat zoals eerder gezegd de kersverse sprintkampioen Jorik van Egdom, maar ook Gjalt Panjer en Mitch Kolkman moest missen. De winst ging deze keer naar Rogelli/Trimates – Utrecht (met Thomas Cremers, Simon den Braber, Valentin van Wersch, Joey van ’t Verlaat en Timo Veenstra). Zij wisten in Rotterdam TVS’90 – Spijkenisse en TV Dordrecht op afstand te houden.

Nederlandse Triathlon Bond

Eerste titel standaardafstand voor De Wolde

De vrouwenrace in Rotterdam was iets minder enerverend en viel tijdens het zwemmen al grotendeels in een beslissende plooi. Silke de Wolde (TV Almere) en de Kijani-ploeggenoten Maaike Vooren en Eva Cornelisse namen tijdens het zwemmen 23 seconden voorsprong op Anna Witteveen en dit drietal bleef ook op de fiets bij elkaar. Het deelnemersveld was daarachter grotendeels verbrokkeld waardoor er geen grote verschuivingen meer plaatsvonden.

De Wolde, Cornelisse en Vooren begonnen met bijna twee minuten voorsprong op Witteveen en Babette Rosman aan het lopen. De Wolde wisselde snel en sloeg een klein gaatje op Cornelisse, maar die wist toch weer terug te komen. De beslissing viel nadat Cornelisse last kreeg van steken in haar zij en daardoor veel tijd verloor. Terwijl ook Vooren tijd verloor tijdens het lopen, kwam Witteveen opzetten. Het lukte haar echter niet om Cornelisse bij te halen, die daardoor achter De Wolde het zilver veiligstelde. Het brons ging naar Witteveen. De medailles in het beloftenkampioenschap waren in Rotterdam voor De Wolde, Romy Spoelder (achtste overall) en Kim van ’t Verlaat (negende).

Het was voor De Wolde de eerste nationale titel op de standaard afstand. “Ik had van te voren niet verwacht dat ik hier zou kunnen winnen, en ook tijdens het lopen was ik even bang dat Eva bij me weg zou lopen. Ik ben dan ook superblij met deze titel”, vertelde de winnares na afloop.

Cornelisse had na afloop gemengde gevoelens over haar zilveren medaille. “Het was een zware dag. Het ging nog best lang goed, maar het ging uiteindelijk mis tijdens het lopen. Ik kreeg steken in mijn zij, kreeg het koud en moest wandelen. Gelukkig finishte ik nog als tweede, maar ik weet nog niet goed of ik daar nu teleurgesteld of toch nog blij mee moet zijn.”

De winst in de Eredivisie ging net als twee weken geleden in Weert naar Kijani (met naast Cornelisse en Vooren ook Joyce Caro en Deborah Wissink). TVA eindigde deze keer als tweede en Hellas nam de derde plek voor haar rekening in Rotterdam. Door deze overwinning gaat Kijani nu aan de leiding in het tussenklassement.

Over twee weken gaat de Eredivisie verder met een sprinttriathlon in Klazienaveen.

Foto’s: Tim Buitenhuis | Pridex Media

Nederlandse Triathlon Bond
UITSLAG EN TUSSENSTAND
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer