Nederland vijfde en zesde tijdens teamrelay Birmingham

Nederland als derde duathlonland aan de streep

De atleten kregen na een twee uur durende wedstrijd op zaterdag nog een teamrelay voor de kiezen op zondagmiddag. De teams bestaan in deze relay uit twee atleten die ieder tweemaal een korte duathlon afleggen van 2km lopen, 6km fietsen en 1km lopen in de volgorde man-vrouw-man-vrouw. Voor Nederland werden twee teams gevormd met Thomas Cremers en Ann Schoot Uiterkamp en Joey van ’t Verlaat en Diede Diederiks. 

In de eerste heat met daarin Cremers en Van ’t Verlaat moesten de mannen een paar seconden toegeven op de koplopers. Dat waren er uiteindelijk net te veel, want na het fietsonderdeel keken zij tegen een achterstand van een driekwart minuut aan. Cremers tikte teamgenoot Schoot Uiterkamp aan als zesde. Diederiks mocht als negende gaan lopen nadat Van ’t Verlaat zijn eerste korte duathlon afgelegd had.

Frankrijk en België domineerden – beide landen met twee teams aan de start – vanaf de eerste heat. Schoot Uiterkamp wist de aansluiting te maken met de op dat moment nummer vijf: Australië. Daarachter schoof Diederiks een plaatsje op, waardoor ze achtste kwam te liggen.

Schoot Uiterkamp wist zich verder naar voren te fietsen en lag gedurende het fietsonderdeel rond plek vijf/zes samen met het Australische team. Diederiks zat hierachter, inmiddels als zevende in de wedstrijd. Na de tweede wissel wist Diederiks zelfs nog op te schuiven naar plek vijf, en loopt daardoor samen met Schoot Uiterkamp de wissel uit.

Nederlandse Triathlon Bond

Diederiks tikt Van ’t Verlaat als vijfde aan op een minuut van plek drie en vier. Schoot Uiterkamp volgde acht seconden later waarna ook Cremers aan zijn tweede korte duathlon kon beginnen. Van ’t Verlaat stapte als vijfde de fiets, Cremers vlak daarachter met het Australische team in zijn wiel. Waar de Nederlandse mannen wel tijd toegeven op de koplopers komen ze samen van de fiets af. Tijdens het looponderdeel weet Cremers voorbij Van ’t Verlaat te gaan, waarna ze beiden de vrouwen voor een laatste keer kunnen aantikken.

In de laatste heat wisselden Schoot Uiterkamp en Diederiks geregeld van plek, maar Nederland bleef op die manier in de wedstrijd voor plek vijf en zes. De top-vier met de Fransen en Belgen was inmiddels al uit beeld. Diederiks wist door een sterk fietsonderdeel Schoot Uiterkamp te passeren, om vervolgens tijdens het lopen toch nog ingehaald te worden. Het team van Schoot Uiterkamp en Cremers werd daardoor vijfde. Daarna volgde het team van Diederiks en Van ’t Verlaat die zesde werden. De wedstrijd werd gewonnen door de Fransen, gevolgd door België op plek twee. Het brons ging naar het tweede Franse team dat aan de start stond. Nederland wordt uiteindelijk het derde deelnemende land aan deze teamrelay.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer