Nationale titels aquathlon voor Veltman en Keulstra

Overige titels in Maarssen voor Kim Groeneveld en Joran Stobbe

De jonge garde domineerde zaterdag tijdens het NK aquathlon in Maarssen. Junior Merel Veltman greep met overmacht de titel bij de vrouwen en belofte Mats Keulstra was de sterkste in het mannenveld.

In de mannenrace bleef een groepje van acht atleten dicht bij elkaar in de buurt tijdens het 1 kilometer lange zwemonderdeel. Titelverdediger Stijn Jansen had een kleine voorsprong op junior Moshe Iseger en belofte Rens van Beek die weer kort daarna gevolgd werden door Sander Berk, de Nederlands kampioen op de olympische afstand in 2003 en 2008, Jeroen Velders, Jeffrey Camphens, Sem Lazaroms, Roel Kwaaitaal en aan het elastiek Mats Keulstra.

Eenmaal op het loopparkoers leek Stijn Jansen op weg naar zijn tweede titel, maar hij moest na drie kilometer vanwege gezondheidsproblemen uitstappen. “Ik heb door mijn allergieën een nierprobleem waardoor ik ineens uitgedroogd kan raken. Ik stortte na drie kilometer in elkaar en kon echt niet meer verder lopen. Ontzettend jammer, want ik voelde me heel sterk.”

Keulstra en Kwaaitaal bleven lang bij elkaar, maar het was uiteindelijk Keulstra die met 15 seconden voorsprong naar zijn eerste Nederlandse titel aquathlon liep. Kwaaitaal finishte als tweede en Jeroen Velders werd derde. Keulstra won ook het goud bij de beloften, voor Rens van Beek en Janne Englebert. De titel bij de junioren was voor Joran Stobbe. Het zilver en het brons gingen respectievelijk naar Moshe Iseger en Wybe Vermeulen.

Na een wat moeizaam zwemonderdeel, wist Keulstra met de snelste looptijd de wedstrijd naar zich toe te trekken. “Ik kwam na de start wat achterin te liggen, maar in de tweede zwemronde heb ik me nog naar het staartje van de kopgroep terug kunnen zwemmen. Tijdens het lopen kon ik gelukkig snel mijn eigen snelheid pakken en dat bleek, nadat Stijn wegviel, goed genoeg voor de overwinning”, vertelde Keulstra die zich kwalificeerde voor het EK aquathlon in juni in Portugal, maar daar niet aan de start zal komen. Hij komt rond dezelfde periode aan de start van de  Europe Triathlon Cup in Kitzbühel.

Nederlandse Triathlon Bond

Veltman domineert

Merel Veltman legde de basis voor haar overwinning tijdens het zwemmen. Met zo’n 45 seconden voorsprong, op Myra Smulders, kwam zij uit de Maarsseveense Plassen. Daarna zag de concurrentie haar niet meer terug, want ook tijdens het lopen was de atlete uit Almere het sterkst.  Jony Heerink pakte achter Veltman het zilver en het brons ging naar Marleen van Roessel. De vierde plek was voor juniore Femke Scheepers, kort gevolgd door Kim Groeneveld die daarmee de nationale titel bij de beloften won.

Veltman was ook goed voor het goud bij de junioren. Scheepers legde beslag op het zilver en Lotte Frissen mocht als derde mee op het podium. “Het zwemmen ging heel goed”, blikt Veltman terug op de wedstrijd. “Na de eerste 100 meter kon ik mijn eigen tempo pakken en afstand nemen. Het zwemmen was wel iets langer dan 1000 meter, wat je ook aan de zwemtijden kunt zien, maar dat vond ik niet zo erg.”

Voor Veltman is het dit jaar het grote doel om zich te kwalificeren voor het EK en WK triathlon voor junioren. “Met het oog op die internationale wedstrijden wilde ik vandaag zo hard mogelijk lopen. Ik ben vanaf het begin volle bak gegaan en kon aan het einde ook nog wat versnellen.” Met haar overwinning in Maarssen plaatste ook Veltman zich voor het EK aquathlon in Portugal, maar ook zij laat de titelstrijd aan zich voorbij gaan. “Het EK vindt namelijk in hetzelfde weekend plaats als het NK sprint triathlon in Rotterdam waar kwalificatie voor het EK kan afgedwongen worden, dus dat komt helaas niet uit.”

Nederlandse Triathlon Bond
UITSLAGEN Meer foto's
Alle winnaars, inclusief die van de jeugdwedstrijd (JJC)
Alle winnaars, inclusief die van de jeugdwedstrijd (JJC)
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer