Mooie zesde plaats voor U23/junioren WK Montreal

Achterhoedegevecht voor eliteatleten

De U23/junioren gemengde teamestafette behaalde zondag een mooie zesde plaats op het WK in Montreal. In de elite-race liep Nederland achter de feiten aan, met de veertiende en laatste plaats als gevolg.

Gjalt Panjer, de enige belofte in het gemengde U23/junioren team, beet het spits af voor Nederland. Hij kwam op een kleine achterstand uit het water, maar wist in de lange wissel het gat dicht te lopen en sprong als eerste op de fiets (de fiets van Hidde Mollee, omdat zijn eigen fiets niet op tijd in Montreal was aangekomen). Hij maakte deel uit van de kopgroep tijdens het fietsen en tikte na het lopen als derde Luna de Bruin aan.

De Bruin wist op haar beurt die derde plek, achter Frankrijk en Groot-Brittannië die al snel waren gevlogen, vast te houden. Niels van Lanen was tijdens het fietsen in het gezelschap van Duitsland en Hongarije, maar wist toch nog als derde Sonja de Koning aan te tikken. Duitsland had echter de nummer twee van de individuele wedstrijd, Jule Behrens achter de hand, die op de fiets bij Sonja wegreed. Nadat Hongarije en Canada op de fiets waren aangesloten, liep de Koning uiteindelijk naar de zesde plek.

Het was alweer acht jaar geleden dat Nederland met een beloften/juniorenteam in actie kwam op een wereldkampioenschap. Dat team, met onder anderen Marco van der Stel die vorig jaar voor Nederland in de teamrelay uitkwam op de Olympische Spelen in Tokio, eindigde toen als twaalfde. De overwinning in Montreal ging naar Frankrijk.

Nederlandse Triathlon Bond

De eliteploeg deed het minder goed in Montreal. Mitch Kolkman – in een neutraal triathlonpak omdat zijn koffer onderweg was kwijtgeraakt – startte voor TeamNL Triathlon. Een jaar geleden kwam hij nog bij de junioren uit, maar Kolkman (foto) streed tijdens het zwemmen en het fietsen voorin mee in de groep. Het lopen ging net wat te hard voor hem, waardoor hij de aansluiting met de groep verloor.

Rachel Klamer en Richard Murray konden vervolgens de boel niet meer rechttrekken waardoor Barbara de Koning uiteindelijk op de veertiende plaats de finish passeerde. De winst in Montreal was voor Frankrijk die zich daarmee rechtstreeks voor de Olympische Spelen in Parijs zou kwalificeren, ware het niet dat gastland Frankrijk al van een startbewijs is voorzien. Dat ging nu naar de nummer twee, Team Great Britain. Georgia Taylor Brown wist, ondanks een tijdstraf van tien seconden vlak voor de finish, Summer Rappaport van de Verenigde Staten achter zich te houden.

Lees volgend artikel

TV Almere en VZC winnen in Weert

Lees meer