Mei laatste kans voor plaatsing Olympische Spelen Parijs

Zes Nederlanders aan de start World Triathlon Championship en Para Series Yokohama

Na de afgelasting van de wedstrijd in Abu Dhabi is het zaterdag dan eindelijk zover: de openingswedstrijd van de World Triathlon Championship Series in Yokohama. In Japan komen namens TeamNL Rachel Klamer, Maya Kingma en Richard Murray aan de start. Geert Schipper, Flip Breuer en Margret IJdema vertegenwoordigen Nederland in het World Triathlon Para Series-event in Yokohama.

De komende periode – met de WTCS-wedstrijden in Yokohama en Cagliari (25 mei) en het Mixed Team Relay kwalificatie-event in Mexico (17 mei) – is cruciaal voor eliteatleten die zich nog willen plaatsen voor de Olympische Spelen. De kwalificatieperiode eindigt op 27 mei. Richard Murray (foto) die inmiddels geslaagd is voor zijn Nederlandse inburgeringsexamen, hoopt in Yokohama of Cagliari zijn kwalificatie voor Parijs veilig te stellen. Hij moet daarvoor in de top acht eindigen. Ook is er nog een kans voor atleten om zich in de mixed team relay in Huatulco te plaatsen voor de Spelen. Nederland moet daar dan bij de beste twee teams in de uitslag eindigen.

Rachel Klamer was eigenlijk niet van plan om ooit nog mee te doen in Yokohama, maar reisde met haar man Richard Murray mee naar Australië voor een trainingsstage (en deelname aan de World Cup Wollongong, waar ze als vierde eindigde), en is nu dus toch in Yokohama. Ze is niet helemaal fit, ze heeft last van een zenuwbeknelling in haar voet, maar doet mee om wedstrijdritme op te doen. “In ieder geval voor het zwemmen en fietsen en als het goed gaat ook met het lopen.”

Ook voor Maya Kingma is het afwachten hoe het gaat. Haar keelamandelen werden in januari verwijderd en de wedstrijd in Yokohama wordt haar eerste race van het seizoen. “Dat is altijd spannend, maar ik heb ook veel zin om weer van start te gaan.” Zowel Kingma als Klamer heeft vorig jaar al aan de olympische kwalificatie-eisen van NOC*NSF voldaan.

De paratriatleten hebben nog tot begin juli de tijd om punten voor de paralympische kwalificatieranking te verzamelen. Geert Schipper is een favoriet voor het podium in Yokohama en lijkt zich als huidig wereldkampioen geen zorgen te hoeven maken over kwalificatie voor Parijs. IJdema is nog niet zeker van deelname en is dan ook gebrand op een goed resultaat in Yokohama. Flip Breuer (PTS3) maakt zijn debuut in de Para Series.

De paratriatleten bijten zaterdag om 6.50 uur lokale tijd (23.50 uur op vrijdag in Nederland) het spits af in Yokohama. De elitevrouwen starten om 10.15 uur (3.15 uur in Nederland), gevolgd door de mannen om 13.00 uur (6.00 uur NL tijd). De wedstrijden kunnen live gevolgd worden via TriathlonLive.

 

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer