Mediallekansen voor TeamNL Triathlon in Tokio

Maandagavond opblijven voor vrouwenwedstrijd

TeamNL Triathlon is in Japan gearriveerd voor de olympische triathlons. Rachel Klamer en Maya Kingma komen op 26 juli in actie in de vrouwenwedstrijd. De mixed-relay, met naast Klamer en Kingma ook Marco van der Stel en Jorik van Egdom, staat op 31 juli op het programma.

De Nederlandse triatleten verblijven na aankomst in Japan eerst in Tateyama , zo’n tachtig kilometer ten zuiden van Tokio, om te acclimatiseren. Klamer en Kingma vertrekken vrijdag naar het olympisch dorp in Tokio. Van der Stel en Van Egdom sluiten zich daar op de 29ste aan bij de rest van het team. Rachel Klamer is met haar 30 jaar en twee eerdere deelnames aan de Olympische Spelen de meest ervaren landgenote in de olympische triathlon (1500m zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen). Als 21-jarige werd ze 36ste in Londen en vijf jaar geleden legde ze in Rio de Janeiro beslag op de tiende plek. In 2018 schreef Klamer in Abu Dhabi als eerste Nederlandse een World Triathlon Series-race op haar naam.

Nederlandse Triathlon Bond

De triatlete uit het Overijsselse Beuningen kende geen ideale voorbereiding op de Olympische Spelen in Tokio. In juli 2020 verloor ze haar moeder, ze tobde dit voorjaar met een hardloopblessure en ze miste in de laatste voorbereidingsfase haar man en vaste trainingspartner, de Zuid-Afrikaanse triatleet Richard Murray, die half juni geopereerd werd aan zijn hart. In Tokio is Murray er wel bij, hij zal voor Zuid-Afrika echter alleen starten in de mixed-teamrelay.

“De laatste anderhalf jaar waren inderdaad lastig en dat heeft zeker zijn weerslag gehad op mijn sporten”, vertelt Klamer. “Mijn doel was om hier in Tokio voor een medaille te gaan, maar nu weet ik eerlijk gezegd niet of dat nog reëel is. Ik loop in ieder geval pijnvrij, ik kan goed tegen de hitte en er wacht ons een zwaar parkoers. Daar hou ik van.  Ik heb mijn ambities dan ook zeker nog niet opgegeven. De Olympische Spelen zijn geen standaard wedstrijd. Verwachtingen worden niet altijd waargemaakt. Je hebt een beetje geluk nodig en je moet tegen de druk kunnen. Eigenlijk is er van alles mogelijk.”

Voor de 25-jarige Maya Kingma wordt Tokio haar debuut op de Olympische Spelen. Na haar winst in de World Triathlon Series-race in Leeds begin juni, en haar derde plek drie weken eerder in Yokohama, gaat ze aan de leiding in de stand om het wereldkampioenschap en bombardeerde ze zich meteen maar tot medaillekandidaat in Tokio. De inwoonster van Maastricht beleefde kort voor vertrek spannende tijden vanwege het hoge water in Limburg, maar is blij dat ze nu rustig naar de wedstrijd op maandag kan toewerken.

Nederlandse Triathlon Bond

Het technische fietsparkoers in Tokio moet de Nederlandse goed liggen, in de warmte voelt ze zich minder in haar element. “De hoge temperaturen en de hoge luchtvochtigheid zijn niet mijn favoriete omstandigheden, maar we hebben er alles aan gedaan, zoals het trainen in een klimaatkamer, om daar zo goed mogelijk op voorbereid te zijn.”

Dat ze door sommigen zelfs wordt gezien als de favoriet voor de gouden medaille, doet haar niet zoveel. “Ik voel geen extra druk, nog niet in ieder geval, en ik zie mezelf ook niet als favoriet voor het goud. Als Flora Duffy en Georgia Taylor-Brown in vorm zijn, en na het zwemmen en fietsen ook voorin zitten, lopen ze wel iets harder dan ik. Maar als het wedstrijdscenario een beetje mee zit, dan behoort een podiumplaats misschien wel tot de mogelijkheden. Ik ga in ieder geval zo hard mogelijk zwemmen en ik probeer er ook op de fiets een harde wedstrijd van maken. Dan zien we wel hoe dat uitpakt.”

TeamNL Triathlon op voorbereidingskamp in Tateyema haalde de Japanse krant
TeamNL Triathlon op voorbereidingskamp in Tateyema haalde de Japanse krant

Mixed Teamrelay debuteert op de Spelen van Tokio

Net als Kingma maken ook Marco van der Stel en Jorik van Egdom hun debuut op de Olympische Spelen. Samen met Klamer en Kingma maken zij deel uit van de mixed-teamrelay: een kort en spectaculair nieuw onderdeel in Tokio. Teams van twee mannen en vrouwen leggen in estafettevorm een supersprint triathlon (300m zwemmen, 7km fietsen en 2 km lopen) af.

TeamNL eindigde in 2017 al eens als derde op het WK in Hamburg en in 2018 werd het viertal, eveneens in Hamburg, vijfde. Op het EK van 2019 in Weert werd brons behaald. “Het is voor een relay vooraf altijd moeilijk te voorspellen wat de kansen zijn”, vertelt Van der Stel. “Eigenlijk moet alles meezitten. Je moet er vanaf het begin bijzitten en dan niet meer loslaten. Feit is dat we met Rachel en Maya twee wereldtoppers in ons team hebben. Ik start als tweede en het is aan mij om het team goed in de race te houden. Dat geeft wel wat druk, maar aan de andere kant heb ik dat ook wel nodig. In een relay kan ik altijd iets extra’s. Jorik moet het als laatste starter afmaken, daar is hij ook goed in. Als Jorik bloed ruikt, is hij net een piranha.”

“Dat klop wel”, vult Van Egdom aan. “Als er een mooi resultaat binnen handbereik is, kan ik behoorlijk doorbijten.” Doorbijten wordt het sowieso wel een beetje, want de triatleet uit Veenendaal ondervindt tijdens het sporten nog steeds de naweeën van een aanrijding tijdens een fietstraining in oktober 2020. “Daarbij is een klein botje in mijn hand afgebroken en dat kan niet vanzelf aangroeien en het is ook te klein om er een schroefje in te zetten. Vooral bij langere inspanningen, doet dat behoorlijk pijn. Gelukkig is de teamrelay niet zo lang en kon ik me ook in de voorbereiding focussen op het korte werk.”

Wat het team in Tokio, waar de Amerikanen, de Fransen, de Britten en de Australiërs de grote kanshebbers voor een medaille zijn, kan laten zien, blijft een beetje koffiedik kijken. Van der Stel: “Als we een top vijf notering halen, hebben we het heel goed gedaan, maar ik denk dat een top acht meer realistisch is.” “We hebben het nog niet echt over een doelstelling gehad”, vult Van Egdom aan. “Rachel en Maya focussen zich nu eerst op de individuele wedstrijd, maar iedereen is in orde en als het een beetje meezit, kunnen we zeker iets moois laten zien.”

De mannenrace in Tokio, waar geen Nederlandse deelnemers aan mee doen, start zondag 25 juli om 23.30 uur Nederlandse tijd. De vrouwenrace staat een dag later op het hetzelfde tijdstip gepland. De mixed-relay race begint op zaterdag 31 juli om 00.30 uur.

Bekijk hier de startlijsten
Bekijk video Bekijk video
Video explainer van World Triathlon over Mixed Teamrelay
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer