Maya Kingma weer dicht bij podium in Yokohama

Zege voor Marget IJdema in World Triathlon Para Series-race

Beeld: World Triathlon Media / Tommy Zaferes
Beeld: World Triathlon Media / Tommy Zaferes

Een jaar geleden behaalde Maya Kingma met haar derde plaats in Yokohama haar eerste podiumplek in een World Triathlon Championship Series-race. Zaterdag was de triatlete uit Maastricht weer dicht bij de top drie. Kingma was de gehele wedstrijd in de frontlinies te vinden en eindigde dit keer als vijfde.

Kingma ging er vooraf niet vanuit dat ze haar huzarenstukje van vorig jaar zomaar zou kunnen herhalen. Een nieuw seizoen, een nieuwe wedstrijd, alles kan zo maar anders lopen. Een top tien was dan ook het doel voor de eerste race van het seizoen en daar slaagde ze ruimschoots in.

“Ik ben heel tevreden met deze vijfde plaats”, vertelde Kingma na afloop.“Met het zwemmen kregen we het niet echt uit elkaar, op de fiets ben ik gewoon gas blijven geven en ik heb mezelf wel verbaasd tijdens het lopen. Ik wilde zo lang mogelijk bij het groepje blijven, want dat waren zeker geen slechte loopsters, en ik ben blij dat ik daar tot het einde toe in geslaagd ben.”

De voormalige wedstrijdzwemster startte zoals vanouds voortvarend. Ze nam tijdens het zwemmen de leiding, klom samen met Cassandre Beaugrand als eerste uit het water en kwam op de fiets in een kopgroep van vijftien terecht. Die kopgroep dunde in de natte stratenin het centrum van Yokohama vanwege valpartijen al snel uit.

Ook Rani Škrabanja die, sterk meereed in de achtervolgende groep, werd slachtoffer van een valpartij. Zij kreeg in een bocht een klapband en schoof hard onderuit, maar lijkt aan die valpartij vooralsnog geen grote schade te hebben overgehouden.

Vooraan reed Kingma attent mee in de groep – met daarin ook olympisch kampioene Flora Duffy en wereldkampioene Georgia Taylor-Brown – die in de finale van het fietsonderdeel nog negen vrouwen telde. Na een snelle wissel begon Kingma samen met de Duitse Anabel Knoll als eerste aan het lopen.

Samen met Taylor-Brown en Knoll, sloeg Kingma in de beginfase een klein gaatje. Knoll viel al snel weg, Taylor-Brown nam een voorsprong en Kingma werd achterhaald door Duffy, Lombardi, de Franse wereldkampioene onder 23 jaar, en Leonie Periault. Het viertal wist Taylor-Brown weer te achterhalen, maar de Britse was in de finale haar concurrentes te snel af. Periault finishte als tweede, Duffy legde beslag op de derde plek en Lombardi rende in haar debuut in de WTCS naar een vierde plek. Barbara de Koning eindigde als 29ste.

Nederlandse Triathlon Bond
Uitslagen elite

Winst voor Margret IJdema

Eerder op de ochtend legden de paratriatleten hun wedstrijden in de stromende regen af. Margret IJdema zag na een lastig jaar op medisch gebied haar harde werken beloond en was goed voor de overwinning in de rolstoelklasse. Voor Brendan Bischoff, ook uitkomend in de rolstoelklasse, was het zijn eerste race in de World Triathlon Para Series. Hij boekte op alle onderdelen progressie en finishte op een mooie vierde plek. Ook voor Sander Koomen, met guide Davy Heijsteeg, was het zijn eerste wedstrijd op dit niveau. Hij eindigde als zevende.

Winst voor Margret IJdema
Uitslagen paratriathlon
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer