Luna de Bruin steelt de show in Holten

Wim van de Broek neemt afscheid als speaker

Luna de Bruin stond vrijdagavond op het hoogste treetje van het podium in de Europe Triathlon Junior Cup in Holten. Top tien-noteringen waren er verder voor Jorik van Egdom, Quinty Schoens, Rachel Klamer, Niels van Lanen en Sonja de Koning.

Na twee jaar afwezigheid was het vrijdag en zaterdag dan eindelijk weer zover: de 36e editie van de Triathlon Holten. Ruim 2000 atleten uit heel Europa streden tijdens twee dagen om de podiumplaatsen. Het weekend begon fantastisch voor Nederland, met de zege van Luna de Bruin. Zij eindigde een week geleden in Montreal nog als vijfde op het WK voor junioren, maar bleek van de terugreis uit Canada en de bijbehorende jetlag weinig  last te hebben.

De Bruin meldde zich al tijdens het zwemmen van voren. Ze kwam rond de vijfde plek uit het water en maakte op de fiets, samen met Sonja de Koning, deel uit van een kopgroep van elf. Met een minuut voorsprong op de achtervolgers, was het De Bruin die met de snelste looptijd van de dag naar de overwinning rende. Sonja de Koning finishte twee minuten achter de De Bruin op de negende plek.

Niels van Lanen was op vrijdag de beste Nederlander in de door de João Nuna Batista uit Portugal gewonnen race voor juniormannen. Van Lanen realiseerde de twaalfde zwemtijd en haakte op de fiets aan bij de kopgroep van in totaal acht atleten. Tijdens het lopen wist Van Lanen zijn top tien-positie te behouden en eindigde als achtste.

Jorik van Egdom was een dag later goed voor de vijfde plaats in de elitewedstrijd. Het was echter Mitch Kolkman die in het begin de aandacht op zich vestigde. Kolkman realiseerde de snelste zwemtijd en verzette vervolgens veel werk in de kopgroep. Van Egdom wist met de achtervolgende groep aan te sluiten waardoor er een groot peloton aan de leiding kwam.

Van Egdom sloeg vervolgens in de finale, samen met Thomas Bishop een gaatje, vier atleten sloten aan bij het tweetal en zij begonnen met zes seconden voorsprong aan het lopen. Het was uiteindelijk de Spanjaard Sergio Baxter Cabrera die naar de overwinning liep. Van Egdom, die de snelste fietstijd van de dag realiseerde, werd vijfde en Kolkman finishte als veertiende.

Quinty Schoens was op de zesde plek de beste Nederlandse in de vrouwenwedstrijd. Schoens, die de triathlonsport combineert met het rijden van wielerwedstrijden voor Parkhotel Valkenburg, legde de basis voor haar top tien-notering op de fiets. Rachel Klamer kwam op de vijfde plek als eerste Nederlandse uit het water, maar miste na een mindere wissel, de eerste groep. Schoens verloor 35 seconden op Emma Jeffcoat, maar wist in haar eentje het gat naar de kopgroep dicht te rijden.

Schoens, die vanwege een fout bij het opstappen een penalty van 10 seconden opliep, finishte uiteindelijk als zesde. Klamer eindigde zeven seconden later als zevende. De wedstrijd werd gewonnen door de Française Mathilde Gautier.

Nederlandse Triathlon Bond

In Holten nam ook Wim van den Broek afscheid als speaker. Een illuster gezelschap aan toppers van toen en nu, deed mee aan twee speciale ‘Wim van den Broek-series’. De NTB dankte Van den Broek voor zijn talloze uren die hij de afgelopen veertig jaar besteedde aan de triathlon sport. Interim voorzitter Alexander Vandevelde bood hem namens de bond een speciaal vervaardigde glazen microfoon aan.

Nederlandse Triathlon Bond
Alle uitslagen
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer