Licentiebeleid trainers vereenvoudigd

Geldigheid verlengd naar 3 jaar

Licentiebeleid trainers in 2019 vereenvoudigd

De NTB heeft voor 2019 het licentiebeleid voor trainers vereenvoudigd. De belangrijkste wijziging is dat de geldigheid van een licentie is verlengd van twee naar drie jaar en trainers dus een extra jaar hebben om via bijscholingen de benodigde licentiepunten te verdienen. Ook het curriculum heeft door middel van een doorlopende leerlijn een impuls gekregen zodat trainers eenvoudiger door kunnen stromen naar een hoger niveau.  

De wijzigingen in het licentiebeleid zijn doorgevoerd mede op verzoek van verenigingen en trainers. Het nieuwe beleid moet voor verenigingen en trainers de kosten die de bijscholingen met zich meebrengen, verminderen. “De belangrijkste reden dat we ons licentiebeleid – met de bijbehorende bijscholingen – een paar jaar geleden hebben ingevoerd, is dat we de kennis van onze trainers up to date willen houden”, vertelt opleidingscoördinator Paul Verkleij. “We willen trainers laten kennismaken met de nieuwste inzichten zodat ze die kennis kunnen overdragen op de atleten. Het is niet bedoeld als dwangmiddel, dus hebben we gekeken hoe we onze licentiestructuur konden vereenvoudigen.”

Een trainerslicentie is vanaf 2019 in plaats van twee jaar, drie jaar geldig, waardoor de kosten voor bijscholingen meer gespreid kunnen worden. Een nieuwigheidje is ook dat trainers zelf – in samenspraak met de NTB – een bijscholing kunnen verzorgen. Verkleij: “Een trainer die veel kennis heeft op een bepaald gebied, kan zelf bij zijn eigen vereniging een bijscholing geven voor trainers binnen zijn eigen vereniging en voor trainers uit de buurt. Deelnemers hoeven dan niet zo ver te reizen en kunnen zo bouwen aan een netwerk in de eigen regio, wat de samenwerking tussen verenigingen in dezelfde regio kan bevorderen.”

Verkleij wil in de toekomst met de bijscholingen meer naar de clubs toe, zodat trainers minder ver hoeven te reizen. “Zo gaan we bijscholingen voor zwemtrainers niet meer op één locatie aanbieden. Nu is er een bijscholing in Dordrecht, maar hopelijk gaan Leiden en Aalsmeer volgen. Het zou mooi zijn als we verenigingen ook kunnen gaan bedienen op fiets- en loop gebied en er meer praktijkgerichte workshops regionaal gegeven gaan worden. Veel trainers zijn vrijwilligers, zijn vaak zelf triatleet en geven training naast een baan en een gezin. Heel veel tijd blijft er dan ook niet over. We willen dan ook zoveel mogelijk drempels weghalen door met clubs mee te denken, meer mogelijkheden aan te bieden én een zo aantrekkelijk aanbod aan bijscholingen samen te stellen.”

Ook het curriculum heeft een impuls gekregen. De huidige (centrale) NTB-bijscholingen zijn uitgebreid met bijscholingen over voeding, kracht en het werken met TrainingsPeaks en de komende tijd volgen bijscholingen op het gebied van coaching, motorisch leren en inspanningsfysiologie. “Deze onderwerpen zijn bewust gekozen om het curriculum te versterken en om trainers de overstap naar niveau 4 goed te kunnen laten gaan maken. Er is nagedacht over de kennis, vaardigheden die je nodig hebt om als trainer-coach de volgende stap te maken.”

 

Lees volgend artikel

Zwemloop Olympic Moves

Doet jouw school nog niet mee aan Olympic Moves en wil je graag starten? Of doen jullie wel mee, maar staat de zwemloop nog niet op de lijst van sporten waar jij uit kunt kiezen? ... Lees meer