Knappe vijfde plek voor Luna de Bruin

WK triathlon voor junioren omgezet naar duathlon

Luna de Bruin is vrijdag in het Canadese Montreal  als vijfde geëindigd in het wereldkampioenschap voor junioren. Niels van Lanen finishte bij de juniormannen op de twintigste plek. Vanwege de hevige regenval in Montreal en de daardoor verminderde kwalititeit van het zwemwater, werd de wedstrijd omgezet naar een duathlon (2,5 km lopen, 19,3 km fietsen en 5 km lopen).

De Bruin kende een goede eerste run en sloot in de eerste ronde fietsen aan in een kopgroep van uiteindelijk negentien triatleten. Tijdens het afsluitende looponderdeel liep ze lang rond de 6e-9e plek, maar wist in de finale, met een vijfde looptijd, door te schuiven naar de vijfde plaats.

De Bruin finishte daarmee een minuut achter winnares Tilda Månsson uit Zweden, die een jaar geleden in Portugal als tweede eindigde op het WK. Jule Behrens uit Duitsland veroverde het zilver en Livia Gross uit Zwitserland was goed voor brons. De Canadese thuisfavoriete Noemie Beaulieu was De Bruin in de strijd om de vierde plaats, drie seconden te snel af.

Sonja de Koning beleefde een zware wedstrijd in Montreal. Zij begon met 25 seconden achterstand aan het fietsen en kon met haar groepje geen aansluiting vinden bij de eerste fietsgroep. De Koning finishte uiteindelijk als 38ste.

Thomas Hansmaennel uit Frankrijk schreef de wedstrijd bij de juniormannen op zijn naam. Niels van Lanen realiseerde de vijftiende looptijd in de eerste run en maakte tijdens het fietsen deel uit van de kopgroep. Hij probeerde op de fiets, samen met de Duitser Fabian Schönke, een ontsnapping te forceren, maar kreeg niet genoeg ruimte. Tijdens de tweede run kreeg Van Lanen het zwaar en verloor hij een aantal plekken om uiteindelijk als 20ste te finishen.

Hidde Mollee wist na het lopen op de fiets aan te sluiten bij de kopgroep, maar moest vervolgens lossen. Hij finishte uiteindelijk op de 42ste plek.