Klamer, Murray en Mars in individuele wedstrijden Hamburg

WK luidt belangrijke periode in voor mixed relayteam

Rachel Klamer, Richard Murray en junior Aniek Mars vertegenwoordigen Nederland van donderdag tot en met zondag op het WK (super)sprint in Hamburg. TeamNL Triathlon komt op de laatste dag ook nog uit in de mixed team relay (MTR).  

Klamer en Murray hebben in Hamburg, tevens de vijfde wedstrijd meetellend voor de World Championship Series, een druk programma voor de boeg. De series, herkansingen en finale voor de elite vinden plaats op vrijdag en zaterdag, gevolgd door de mixed teamrelay op zondag.

Het is voor het eerst dat de eliteatleten in een super-sprint format strijden om de wereldtitels. Zij starten vrijdag in een supersprint triathlon over 300 meter zwemmen, 7,5 km fietsen en 1.75 km hardlopen. De top tien finishers in de twee kwalificatiewedstrijden gaan automatisch door naar de finale op zaterdag, aangevuld met de top vijf uit de herkansingswedstrijden. Dertig atleten gaan dan op zaterdag in drie eliminatieraces strijden om de overwinning. In iedere race vallen er tien deelnemers af, waardoor in de laatste race de tien beste atleten overblijven.

Klamer en Murray, die twee weken geleden nog in actie kwamen in Holten, hebben er zin in. “We hebben goed getraind de laatste weken en we gaan zien wat het ons gaat brengen in Hamburg. Ik vind het format echt wel zwaar. Het kan zomaar zijn dat we in drie dagen zes keer een minisprint gaan doen,” laat Murray weten. Ook Klamer ziet daar een klein beetje tegenop. “Die afstanden, kort en intensief, zijn niet ideaal met mijn blessure, maar het is eigenlijk ook wel weer leuk.”

Op zondag staat de mixed relay op het programma. Nederland eindigde in Tokio (met Klamer, Maya Kingma, Jorik van Egdom en de inmiddels gestopte Marco van der Stel) nog als vierde op de Olympische Spelen, maar kwalificatie voor Parijs lijkt nog ver weg. “De komende periode wordt, met dit WK, de MTR-race in Sunderland en het testevenement in Parijs, heel belangrijk”, vertelt technisch directeur Henry Bonnes. “In Hamburg kan de nummer één zich rechtstreeks kwalificeren, tenzij Frankrijk dat als thuisland sowieso geplaatst is voor de Spelen, en/of Engeland, dat zich een jaar geleden op het WK kwalificeerde, op plek een/en of twee eindigt. Rechtstreeks kwalificeren in Hamburg wordt dus lastig.”

Bonnes beschikt voor de elite mixed team relay over een poule van tien atleten (Rachel Klamer, Maya Kingma, Barbara de Koning, Rani Škrabanja, Robin Dreyling, Richard Murray, Donald Hillebregt, Mitch Kolkman, Jorik van Egdom en Victor Goené) die op basis van ranking zijn geselecteerd.

Nederland staat voor Hamburg als negentiende op de olympische kwalificatieranking en moet uiteindelijk in maart 2024 bij de eerste negen landen op de ranking staan voor rechtstreekse kwalificatie. Ook is er nog een mogelijkheid om tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in het voorjaar 2024 een ticket te verdienen door daar bij de eerste twee landen te eindigen. “Die wedstrijd is rood omcirkeld. Reëel gezien hebben we daar de meeste kans om ons te kwalificeren”, vervolgt Bonnes. “We hebben in het verleden laten zien dat we op dat niveau als team mee kunnen doen, dus we blijven optimistisch.”

Aniek Mars in actie bij de junioren

Aniek Mars (foto) bijt donderdag het spits af voor Nederland op het WK voor junioren. Het wordt voor haar haar debuut op een wereldkampioenschap. Twee weken geleden liet Mars in de Europe Triathlon Junior Cup in Holten – waar ze in een internationaal veld als tweede eindigde, zien in ieder geval goed in vorm te zijn voor het WK. De medailles worden verdeeld in een sprint triathlon. Nederland komt ook nog in actie in de MTR voor U23/junioren.

Aniek Mars in actie bij de junioren

Agegroupkampioenschap

In Hamburg komen op het WK verder vijftien agegroupatleten (6 mannen en 9 vrouwen) aan de start. Ook doet er – voor het eerst – een team namens Nederland mee aan het WK mixed team relay voor agegroups. Agegroupcoördinator Sione Jongstra haalde NTB-directeur en oud-beroepswielrenner Thorwald Veneberg over om mee te doen in haar team (40-49 jaar) dat verder uit Michael Raaijmakers en Cindy Brussé bestaat.

Agegroupkampioenschap
WEDSTRIJDSCHEMA DEELNEMERSLIJST KWALIFICATIERANKING
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer