Klamer beste Nederlandse in München

Ook Rani Škrabanja in top twintig EK triathlon

Rachel Klamer was vrijdag op de zestiende plek de beste Nederlandse in het Europees kampioenschap in München. Het was niet het resultaat waar ze op gehoopt had. Non Stanford werd, in haar laatste wedstrijd voor Groot-Brittannië, Europees kampioen.

“Het ging behoorlijk moeizaam vandaag”, vertelde Klamer voor de camera van de NOS. “Ik heb de afgelopen twee jaar niet gepresteerd zoals ik had gewild, op de Olympische Spelen na, en je hoopt toch een keer op een goede race. Tijdens het fietsen reed ik achter een valpartij vol in de hekken. Mijn vinger doet behoorlijk zeer, ik hoop dat de schade meevalt.”

Klamer trainde de afgelopen drie weken op hoogte in Sankt Moritz en werd in de laatste week ziek. “Het is altijd afwachten hoe je lichaam reageert op een hoogtestage en misschien is het een combinatie van factoren waardoor het vandaag niet liep.”

Het was Barbara de Koning die na 1500 meter zwemmen achter Sophie Alden (GBR) en Laura Lindemann uit Duitsland op plek zeven als eerste Nederlandse uit het water klom, gevolgd Rani Škrabanja op de 14e plek en Klamer op plaats 18.

Acht atletes namen op het bochtige parkoers in het Olympiapark, gebouwd voor de Olympische Spelen in 1972, een voorsprong. De Koning wist in een groepje van vijf in de eerste ronde aan te sluiten, maar zat kort na de eerste doorkomst achter een valpartij, waardoor de kopgroep weer werd gereduceerd tot acht. Ook Klamer en Škrabanja stuitten op de valpartij en kwamen in de dranghekken terecht.

Samen met De Koning en Škrabanja fietste Klamer in de achtervolgende groep die na twee ronden tegen 26 seconden achterstand op de kopgroep (met daarin onder andere Lindemann, Cassandre Beaugrand, Emma Lombardi en Stanford) aankeek. De achterstand schommelde lang tussen de 20 en 30 seconden, maar in de laatste ronde wisten de achtervolgers op een paar seconden na aan te sluiten bij de leiders.

Klamer begon met negen seconden achterstand als eerste landgenote aan het looponderdeel. Škrabanja volgde daar vlak achter, terwijl De Koning, die had moeten lossen bij de achtervolgende groep, op grotere afstand aan het lopen begon.

Vooraan was het Beaugrand die voortvarend van start ging, maar zij werd bijgehaald door Lombardi en Lindemann en later ook door Stanford. De Française moest haar inspanningen uiteindelijk bekopen en moest het drietal laten gaan, terwijl in de voorlaatste ronde Stanford de leiding nam. Klamer had geen goede loopbenen en keek na vijf kilometer lopen tegen een minuut achterstand aan.

Het was Stanford die uiteindelijk, net voor haar triathlonpensioen, de titel binnensleepte. Lindemann finishte als tweede, vlak voor Lombardi. Škrabanja finishte uiteindelijk als 20e en De Koning werd 37e. EK-debutante Marit van den Berg werd tijdens het zwemmen een paar keer gehinderd, kwam met achterstand uit het water en werd uiteindelijk op de fiets gedubbeld.

Het interview van Rachel Klamer met de NOS zie je hier.