Karin Nieuwenhuijsen en Thomas Cremers tiende op WK duathlon

Relayteam vierde op paar seconden van het podium

Zaterdag werd op Ibiza het Wereldkampioenschap multisport afgetrapt door de duatleten. Karin Nieuwenhuijsen werd tiende; haar beste prestatie ooit op een WK. Thomas Cremers en Daan de Groot waren de Nederlandse mannen die zich heel de wedstrijd voorin lieten zien, met zelfs een demarrage aan het einde van het fietsonderdeel.

Cremers werd net als Nieuwenhuijsen ook tiende – wat ook zijn beste prestatie ooit op een WK bij de elite is. De Groot finishte daar niet ver achter als zeventiende. Jeroen Bakker kwam als 26e over de streep gevolgd door Valentin van Wersch die 27e werd (zevende in de beloftecategorie).

Nederlandse Triathlon Bond

Nieuwenhuijsen deed vanaf het begin mee voor een medaille

De kopgroep ging voor Nieuwenhuijsen te hard, maar als dertiende kwam ze na zo’n zeventien minuten de wissel binnen. Samen met de Hongaarse Bragmayer (de uiteindelijke nummer twee) stapte ze fiets op voor drie rondes fietsen. Het goud en zilver leek op de fiets al verdeeld te zijn toen Bragmayer en de Britse Pallant zo’n twee minuten wegreden van hun concurrenten. Nieuwenhuijsen had met de derde fietstijd en een positie binnen de achtervolgende groep nog altijd kans op een medaille. Met een zevende looptijd kwam ze op slechts een halve minuut van het podium binnen op een tiende plek – tevens haar beste prestatie ooit op een WK. Het goud was uiteindelijk voor Pallant, gevolgd door Bragmayer. Het brons ging naar de Japanse Ai Ueda.

Cremers en De Groot geven kleur aan mannenwedstrijd

Twee uur na de start van de vrouwen was het de beurt aan de mannen. Voor Nederland stonden Daan de Groot, Thomas Cremers en Jeroen Bakker aan de start in de elitecategorie. Valentin van Wersch kwam voor Nederland uit bij de beloften.

Het eerste looponderdeel werd met name in de laatste kilometers bepaald door thuisfavoriet Mario Mola. Met een 14:10 over vijf kilometer kwam hij met een tiental seconden voorsprong als eerste de wissel binnen. Cremers was de eerste Nederlander op veertig seconden achterstand. De Groot volgde daar vlak achter. Bakker en Van Wersch kwamen op ruim een minuut van de koploper de wissel binnen. Op de fiets ontstonden een aantal groepen in de achtervolging op de Spaanse Mola. Halverwege het fietsonderdeel werd Mola ingerekend en kwamen de eerste twee groepen bij elkaar met daarin ook Cremers en De Groot. De landgenoten gingen er nog vandoor in de laatste fietsronde van de drie in totaal maar werden na een paar minuten teruggehaald door de atleten daarachter.

Uiteindelijk was het Mola die er na het afsluiteinde looponderdeel met de winst vandoor ging. Hij kreeg de winst niet cadeau: meervoudig Wereldkampioen Choquert (FRA) had lang zicht op de winst maar werd uiteindelijk tweede. Brons was er voor de Fransman Le Bihan. Cremers was de eerste Nederlander op de tiende plaats. Hij was nog niet eerder zo goed op een WK bij de elite. De Groot volgde kort daarachter als zeventiende. Bakker moest genoegen nemen met een 26e plaats. Hij werd gevolgd door Van Wersch die uiteindelijk als 27e eindigde en daarmee zevende bij de beloften werd.

Cremers en De Groot geven kleur aan mannenwedstrijd

Relayteam vierde op slechts paar seconden van het podium

Het relayteam bestond uit Nieuwenhuijsen en Cremers en met startnummer vier waren ze kanshebbers voor het podium. Beide atleten legden twee keer een korte duathlon af van 1800 meter lopen, 5 kilometer fietsen en 1100 meter lopen. Vanaf het begin wisten ze goed voorin mee te komen en na een valpartij van twee atletes lagen ze even derde. Uiteindelijk werden ze vierde op een paar seconden van het podium. Het goud werd gewonnen door Italië, het zilver ging naar Frankrijk en brons was er voor België. Voor het Nederlandse relayteam was het de vierde keer dat ze een vierde plek op de relay haalden in een internationaal kampioenschap.

Armand van der Smissen kijkt tevreden terug op de eerste twee dagen van het WK: “Ieder heeft dit weekend op zijn niveau gepresteerd en dan kan ik alleen maar heel tevreden zijn. Gezien het wedstrijdverloop hebben zowel de vier mannen als enige vrouw Karin niets laten liggen. In de relay hebben Thomas en Karin zichzelf goed laten zien en beiden maakten geen fouten. Het was net niet genoeg voor een medaille (zoals tot nu toe op alle kampioenschappen het geval was in de relay), maar ze zaten heel dichtbij.” Voor Van der Smissen is het nu tijd om de spullen te pakken om morgen na de aquathlon te vertrekken naar het andere dorp voor de crossdisciplines.

Agegroups: Goud voor Monique Verschuure

Op zaterdag en zondag kwamen ook de agegroup-atleten in actie. Monique Verschuure wist in de standaard duathlon de eerste medaille te halen voor Nederland. De duatlete uit Zeeland hield dankzij een sterk fietsonderdeel de Britse Sarah Attwood meer dan vier minuten achter zich. Ze realiseerde tevens de zesde tijd overall bij de vrouwen.

 

 

Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer