Jetze Plat snelste op NK paratriathlon

Titels verdeeld in Hoofddorp

Naast de EK-drukte in Weert streden de paratriatleten tijdens de Haarlemmermeer Triathlon in Hoofddorp om de Nederlandse titels sprinttriathlon.

Op basis van de klasse indelingen met de daarbij behorende tijdscompensaties, werden de paratriatleten in Hoofddorp door de wethouder in vier starts weggeschoten voor hun race. Door de verschillende starts kwam Jetze Plat (PTWC), met de snelste zwemtijd van 10.27 over de 750 meter, pas als vierde uit het water achter Nico van der Burgt (PTS3), Matthijs Schakel (PTS4) en Margret IJdema (PTWC).

In de PTVI (slechtziende) klasse werd het direct een spannende strijd. De 16-jarige Bo Jesse van den Brink met zijn guide Daaf Plomp, kwamen een halve minuut voor debutant Sander Koomen en gids Onno den Otter uit het water. Opvallend was ook de mooie zwemtijd van PTWC-atleet Brendan Bischoff die maar 54 seconden op wereldtopper Geert Schipper (PTWC) toegaf.

De vraag was wie er na het fietsen/handbiken, over een ronde van een kleine twintig kilometer, overall als eerste de wisselzone binnen zou komen. Jetze Plat was met een tijd van 28.01 in zijn handbike alle andere deelnemers te snel af. De snelste fietskilometer, uitgezet langs de Polderbaan van Schiphol, kon hij echter niet neerzetten. Die was eerder op de dag in de reguliere wedstrijd voor Koen de Leeuw, de guide van de door ziekte afwezige PTVI-atleet Daniel Knegt.

Tijdens het lopen/wheelen was het vooral in de PTVI-klasse spannend. Sander Koomen en Bo Jesse van de Brink gaven elkaar weinig toe tot twee kilometer voor het eind. Na het verzwikken van zijn enkel moest Bo toezien hoe Sander bij hem wegliep. Rick Brouwer (met guide Germaine Verwoert) had het zwaar tijdens het lopen maar kon de derde plek overall in de PTVI-klasse vasthouden. Nicoletta Roggen (PTVI) liep met haar guide Geraline Groenewegen lange tijd bij Rick in de buurt in de strijd om de derde PTVI plek overall. De strijd werd echter voor hen beslist doordat ze ergens op het loopparcours verkeerd liepen

Ondanks het wat lastige loopparcours voor de wheelers (rolstoelatleten) zetten Jetze Plat en Geert Schipper snelle tijden neer. Bij de vrouwen in de rolstoelklasse maakte Maaike Smit bij het wheelen iets van haar achterstand goed door een snellere tijd neer te zetten dan Margret IJdema. IJdema liet echter bij het zwemmen en handbiken liet zien goed in vorm te zijn en nam bij het wheelen geen risico’s.

Uitslag:

PTWC mannen

 1. Jetze Plat
 2. Geert Schipper
 3. Brendan Bischoff.

PTWC vrouwen

 1. Marget IJdema
 2. Maaike Smit

PTS2 mannen

 1. Maurits Morsink.

PTS3 mannen

 1. Nico van den Burgt.

PTS4 mannen

 1. Matthijs Schakel

PTVI mannen

 1. Sander Koomen met Onno den Otter
 2. Bo Jesse van den Brink met Daaf Plomp
 3. Rick Brouwer met Germaine Verwoert.

PTVI vrouwen

1. Nicoletta Roggen met Geraline Groenewegen

Nicoletta Roggen met guide Geraline Groenewegen.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer