Jetze Plat blij met nieuwe nominatie sportverkiezing

‘De balans moet goed zijn én blijven’

Jetze Plat werd in november voor de zesde keer op rij wereldkampioen triathlon en is ook dit jaar door NOC*NSF genomineerd als Paralympisch Sporter van het Jaar. De 31-jarige inwoner van het Zuid-Hollandse Vrouwenakker won deze verkiezing ook al in 2017, 2019 en 2020/2021. De andere genomineerden zijn Sanne Voets (paradressuur) en Diede de Groot (rolstoeltennis).

Foto: Mathilde Dusol

Nederlandse Triathlon Bond

Winst lijkt normaal te zijn voor Plat, al blijft hij het bijzonder vinden om weer genomineerd te zijn. ”Natuurlijk is de eerste keer dat je de prijs wint altijd het meest bijzonder. Ik weet wat ik voor de sport doe en welke resultaten ik heb behaald, maar ik heb ook diepe bewondering voor Sanne en Diede. Zij verdienen het ook onwijs, je kunt de sporten eigenlijk niet vergelijken met elkaar. Ik gun het hen ook aangezien ik weet wat zij doen om te presteren in hun sport.”

Topsport is presteren en doelen stellen
Na het behalen van driemaal goud op de Paralympische Spelen in Tokio op de triathlon- en handbikedisciplines, waagt Plat zich sinds dit jaar ook aan het wheelen van marathonwedstrijden. Tijdens de marathons van Berlijn en Londen viel hij net buiten het podium, maar in New York werd hij derde. Eind januari gaat hij tien dagen op stage in Tenerife waar hij naar uitkijkt. ”Ik heb in Tokio schitterende prestaties behaald en de doelen behaald die ik wilde halen. Momenteel ligt mijn focus iets meer op marathons, het is een mooie nieuwe uitdaging. Ik wil het maximale eruit halen en daardoor heb ik ook weer een aantal mooie nieuwe doelen voor mezelf kunnen stellen”, vertelt Plat, die daar ook bij aangeeft dat presteren op de Paralympische Spelen in Parijs het ultieme doel is.

Tot rust komen
Als topsporter traint hij gemiddeld tussen de vijftien en vijfentwintig uur per week, verdeeld over zes dagen. Dat hij graag wil presteren in Parijs maar ook in de marathonwedstrijden is niet gek, gezien zijn tomeloze energie en motivatie. Dat hij de drive en de energie houdt om te presteren is niet alleen terug te leiden naar zijn topsportmentaliteit. ”Ik kijk enorm uit naar Parijs waar ik consistent voor moeten blijven trainen, maar ik ben ook erg blij dat mijn privéleven in een goede balans is. Sport is nog steeds mijn vak, maar ik geniet ook onwijs van de tijd samen met mijn vriendin en onze nieuwe hond. Ja, een jonge pup is een goede meditatie oefening, haha. Daarnaast zijn we volop bezig met onze droom om een nieuwe woning te realiseren. Tegenwoordig weeg ik sneller af of ik trainingen vanuit huis kan doen, soms is het net iets fijner om niet naar het buitenland te gaan voor een trainingsweek. Ik haal er ook rust uit om met een kop koffie in de schuur mijn materialen te onderhouden en spullen klaar te maken. Ja, veel staat in het teken van topsport al besef ik nu ik iets ouder ben, dat de balans goed moet zijn én blijven.”

Sport heeft veel gebracht
Met een goed gevulde prijzenkast kan Plat trots zijn op zijn behaalde prestaties, al maken de prijzen hem niet blind. Hij beseft dat sporten hem veel heeft gebracht in zijn leven en daar is hij dankbaar voor. Zijn agenda is goed gevuld al kijkt hij ook altijd om zich heen. Naast alle activiteiten die bij zijn topsportcarrière horen, genoot hij bijvoorbeeld ook van de Landelijke NTB Jeugddag.

”Als topsporter ben je altijd met jezelf bezig en ik sta nu op een punt in mijn carrière waarin ik ook voorzichtig vooruit kijk en graag iets terug wil geven aan sporters om me heen. Ik vind het fijn en mooi om niet alleen met mezelf bezig te zijn, maar ook mijn steentje bij te dragen aan hoe we de sport beter kunnen maken. Ik weet wat de sport mij gebracht heeft en ik vind het heel erg mooi om anderen enthousiast te zien. Ik help graag mee waar ik kan, al moet ik natuurlijk ook soms nee zeggen. We zullen zien wat de toekomst brengt”, sluit Plat af.

Lees volgend artikel

Nederlandse titels aquathlon op het spel in Maarssen

Lees meer