Jelmer van Waveren vertrekt als bondscoach

‘Ik wil het beste uit jonge sporters halen. Dát is waar ik harder van ga lopen’

Na acht jaar voor de NTB te hebben gewerkt, waarvan de laatste twee jaar als bondscoach, geeft Jelmer van Waveren een nieuwe richting aan zijn carrière. Hij begint per 1 november bij  Watersley R+D Cycling Team, waar hij zowel bij de mannen als de vrouwen verantwoordelijk wordt voor de opleidingsploegen.

Van Waveren begon zijn loopbaan bij de NTB in 2016 als talentcoach bij het regionaal talentencentrum in Alkmaar en als assistent van Bas de Bruin bij de paralympische selectie. Halverwege 2020 maakte hij de overstap naar Sittard, waar hij in 2022, na het uitkomen van het rapport Fijbes, bondscoach werd. “Het was meer een logische stap dan een bewuste keuze”, blikt  Van Waveren terug. “Ik heb het programma draaiende gehouden. De term bondscoach zegt me ook niet zoveel. Ik ben gewoon coach.”

Met de uitkomsten van het rapport Fijbes en alle naweeën daarvan, was het geen eenvoudige beginperiode. “Het was best een hectische tijd waarin de balans binnen het NTC hersteld moest worden. Al was dat iets waar technisch directeur Henry Bonnes zich vooral mee bezig hield. Ik heb me al vrij snel kunnen focussen op mijn taak; het begeleiden van atleten en de dagelijkse trainingen.”

In de afgelopen twee jaar zijn er veel dingen veranderd binnen het NTC waardoor er een andere sportcultuur is ontstaan. “Een van de belangrijkste is denk ik de samenwerking met een lifestylecoach. Zij heeft regelmatig groepssessies en individuele gesprekken met atleten en coaches over de groepsdynamiek, normen en waarden en over hoe je met elkaar omgaat.”

Na acht jaar voor de NTB te hebben gewerkt, merkte Van Waveren het afgelopen seizoen dat het tijd werd voor een nieuwe uitdaging. “Mijn tijd bij de NTB was heel leuk en heel erg leerzaam. Maar als je met ambitieuze sporters werkt, vind ik dat je bereid moet zijn om iedere dag weer vol gas te geven. Toen ik voelde dat dat niet meer voor de volle 100 procent lukte, wist ik dat ik toe was aan een nieuwe stap.”

En dus besloot hij – met de Olympische Spelen in Parijs voor de deur – iets anders te gaan doen. “Ik heb natuurlijk met de paralympische selectie al twee Spelen meegemaakt, maar ik vind ook dat er naast de Olympische Spelen zoveel andere mooie wedstrijden en momenten zijn die voor mij de moeite waard zijn. Het is geen heilig doel. Ook zeggen resultaten mij niet altijd alles. De atleet en diens persoonlijke ontwikkeling staan voor mij voorop. Ik wil het beste uit jonge sporters halen. Dát is waar ik harder van ga lopen.”

Van Waveren blijft vanaf de zijlijn zijn oud-pupillen in Sittard volgen. “Bij Watersley R+D Cycling Team ga ik renners begeleiden die zo hopelijk de overstap naar het profpeloton kunnen maken. Het is een leuke bijkomstigheid dat ik in Sittard blijf werken en dus de triatleten nog regelmatig zal zien. Ik heb nu misschien een ander shirt aan, maar ik blijf ze zeker in de gaten houden.”

—————————————————————————————————————————————————–

Technisch directeur Henry Bonnes kijkt terug op een prettige samenwerking met Van Waveren.”Ik heb uitermate plezierig en goed samengewerkt met Jelmer”, laat Bonnes desgevraagd weten. “Jelmer was eigenlijk nauwelijks vanuit Alkmaar in Sittard geland, toen hij vanwege de ontstane situatie na het rapport Fijbes bondscoach werd en die uitdagende positie heeft hij goed ingevuld.  Ik vind het jammer dat hij vertrekt bij de NTB, maar ik vind ik het ook goed dat mensen zelf richting geven aan hun carrière. Dat is wat Jelmer nu doet en daar heb ik veel respect voor.”

Lees volgend artikel

Nieuwe vertrouwenspersonen aangesteld

Lees meer