ITU voert nieuw beleid in tegen intimidatie en misbruik

Geïnspireerd op IOC-richtlijnen

ITU voert nieuw beleid in tegen intimidatie en misbruik

De International Triathlon Union (ITU) heeft tijdens een bestuursvergadering in Madrid ingestemd met een nieuw beleid dat intimidatie en misbruik in de sport tegen moet gaan.

In november 2017 lanceerde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een toolkit die internationale sportfederaties en nationale sportbonden helpt om beleid op dit gebied te ontwikkelen en in te voeren. Het nieuwe beleid van de ITU is geïnspireerd op deze IOC-richtlijnen en omvat procedures die ontwikkeld zijn om iedereen die deelneemt aan de World Triathlon-activiteiten en -evenementen te beschermen. “Niet alleen atleten, maar ook officials, coaches en ITU-medewerkers”, aldus ITU-voorzitter en IOC-lid Marisol Casasdo. “

Casado: “De ITU heeft in de afgelopen jaren hard gewerkt om een atmosfeer te scheppen waarin iedereen die in onze sport actief is, of mogelijk maakt, kan genieten van een veilige en positieve ervaring. Intimidatie en misbruik kan in iedere sport voorkomen en kan een grote impact hebben op atleten en officials. De nieuwe code is een goed instrument voor een proactieve aanpak in deze belangrijke kwestie.”

Het nieuwe beleid zal ook worden uitgebreid naar alle nationale federaties, waarvoor een belangrijke rol is weggelegd om te zorgen dat de sport vrij blijft van enige vorm van intimidatie of misbruik. De NTB heeft in de persoon van oud-bestuurslid Peter Dillo en oud-topsporter Marianne Vlasveld al sinds enkele jaren een tweetal vertrouwenscontactpersonen (VCP’s) en adviseert verenigingen eveneens een VCP aan te stellen. De vertrouwenscontactpersoon is binnen de sportvereniging of sportbond het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag zoals bijvoorbeeld doping, matchfixing, eetstoornissen en seksuele intimidatie (zie ook dit filmpje).

VCP’s kunnen informeren over de procedures en mogelijk vervolgstappen of doorverwijzen naar een gespecialiseerde vertrouwenspersoon van het vertrouwenspunt sport van NOC*NSF, die getraind zijn om de inhoudelijke begeleiding te geven.

De VCP-ers van de NTB zijn bereikbaar per mail of telefonisch via het NTB-bondsbureau (085-0701800).

De ITU heeft inmiddels ook twee medewerkers aangesteld als hoofd welzijnsfunctionarissen die zowel juridische als medische kennis hebben. Zij zijn de confidentiële contactpersonen voor iedereen die aangifte wil doen van vermoedelijke intimidatie en misbruik.

NOC*NSF gaat met sportbonden aanbevelingen uitwerken

Rapport 'Onderzoekscommissie seksuele intimidatie en misbruik in de sport'

De onafhankelijke ‘Onderzoekscommissie seksuele intimidatie en misbruik in de sport’, ingesteld door NOC*NSF en mede mogelijk gemaakt door VWS, heeft in december 2017 haar eindrapport gepresenteerd. De NTB hecht er aan om de bevindingen van 'de commissie De Vries' te delen en stelt het rapport beschikbaar als download voor geïnteresseerden.

Lees verder
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer