Ibiza strijdtoneel voor WK Multisport

Vijfentwintig Nederlandse eliteatleten en zestien agegroupers actief op Ibiza

Ibiza is van 29 april tot en met 7 mei ‘the place to be’ voor multiduursporters. Aan het WK Multisport op het Spaanse vakantie-eiland doen in totaal 61 landen mee. Nederland is met 25 elite-, U23- en juniorenatleten vertegenwoordigd. Ook komen er zestien agegroupers, onder aanvoering van agegroupcoördinator Sione Jongstra, aan de start.

Er zijn op Ibiza voor eliteatleten wereldtitels in vijf verschillende multisportdisciplines te verdienen: (sprint) duathlon, aquathlon, crossduathlon, crosstriathlon en lange afstand triathlon. Agegroupers kunnen op de laatste dag ook nog meedoen aan het WK aquabike (zwemmen en fietsen).

De duatleten bijten op zaterdag 29 april het spits af. Daan de Groot, Thomas Cremers, Jeroen Bakker en Karin Nieuwenhuijsen doen mee bij de elite, terwijl Valentin van Wersch aan de start komt bij de beloften. Een dag later gaan Cremers en Nieuwenhuijsen een gooi naar het podium doen in de 2×2 mixed relay, waarbij iedere atleet afgewisseld twee keer een korte duathlon aflegt. Nederland eindigde op het eerste WK mixed relay vorig jaar in Targu Mures, toen met De Groot en Ann Schoot Uiterkamp, op de vierde plek.

Op 1 mei staat op Ibiza het WK aquathlon (1 km zwemmen en 5 km lopen) op het programma. Daar vallen voor de Nederlandse deelnemers niet alleen goede prestaties te behalen, ook zijn er belangrijke punten te verdienen voor de kwalificatie voor de Beach Games op Bali, begin augustus. De Beach Games, georganiseerd door de Association of National Olympic Committees) vonden in 2019 voor het eerst plaats in Doha en aquathlon maakte toen ook al deel uit van het programma. Silke de Wolde, toen nog junior, eindigde daar als elfde tussen de elitevrouwen.

Per land kunnen twee startbewijzen verdiend worden voor de Beach Games. Atleten moeten daarvoor per 15 mei bij de eerste twintig op de opgeschoonde wereldranking staan. Ook op het NK aquathlon in Heinkeszand op 7 mei – waarvoor nog tot en met 30 april ingeschreven kan worden – zijn nog punten te verdienen. Silke de Wolde, uitkomend bij de beloften, en Maaike Vooren hebben de beste kansen om zich te kwalificeren. Naast Vooren en De Wolde, die vorig jaar als derde eindigde op het WK voor beloften in Samorin, komen ook Roel Kwaaitaal, Sam Kraaijeveld, Deborah Wissink, Mats Keulstra (beloften) en Sem Lazaroms (junioren) aan de start in de aquathlon.

De offroadspecialisten strijden vervolgens op 3 en 5 mei om de wereldtitels op Ibiza. De duatleten zijn op woensdag 3 mei aan de beurt. Namens Nederland komen bij de elite Geert van Kuijk, Mario Poldervaart, Wouter Dijkshoorn, Joep Staps en Diede Diederiks aan het vertrek. Diederiks werd afgelopen weekend nog tweede in de Challenge Gran Canaria en lijkt op Ibiza ook favoriet voor een podiumplek. Ook Romy Spoelder, samen met Willemijn Fuite uitkomend bij de beloften, is een podiumgegadigde. Zij eindigde in 2022 als vierde op het WK voor beloften in Targu Mures. Kyra Brouwer, regerend Europees kampioene offroad duathlon en vorig jaar tweede op het WK, is een van de favorieten in het kampioenschap voor junioren.

Op vrijdag 5 mei komen Staps en Dijkshoorn, samen met Koen de Leeuw, weer in actie; dit keer in de offroad triathlon. Lucas Goené en Hugo Jan Bosscher vertegenwoordigen Nederland bij de beloften.

Milan Brons, Tristan Olij en Marijn Markusse sluiten op zondag 7 mei het WK voor Nederland af op de lange afstand (3km zwemmen, 116 km fietsen en 29 km hardlopen). Zij gaan het op Ibiza opnemen tegen onder anderen Joe Skipper en Josh Amberger. Bij de vrouwen komen geen Nederlandse eliteatletes aan het vertrek.

Nederlandse Triathlon Bond
STARTLIJSTEN
Lees volgend artikel

Nieuwe vertrouwenspersonen aangesteld

Lees meer