Grote afvaardiging naar EK sprint en supersprint in Polen

Eerste triathlon voor Jetze Plat na succesvol 2021

Jetze Plat won goud in Tokio. Foto: World Triathlon Media
Jetze Plat won goud in Tokio. Foto: World Triathlon Media

TeamNL Triathlon is dit weekend met een grote afvaardiging op het EK sprint voor paratriatleten en het EK supersprint voor elite, beloften en junioren in het Poolse Olsztyn.

De elite, beloften (U23) en junioren bijten vrijdag in Olsztyn het spits af met de halve finales supersprint (300m zwemmen, 8km fietsen en 2km lopen) waarin de beste atleten zich kunnen plaatsen voor de finales op zaterdag. Donald Hillebregt, Rani Škrabanja en Eva Cornelisse starten bij de elite. Victor Goené, Gjalt Panjer (die de geblesseerde Ian Pennekamp vervangt), Mitch Kolkman, Barbara de Koning en Kim van ’t Verlaat komen in actie komen in de U23-categorie die gecombineerd wordt met de elitewedstrijd.

Bij de junioren vertegenwoordigen Niels van Lanen, Hidde Mollee, Luna de Bruin, Merel Veltman en Sonja de Koning Nederland. Zowel in de elite- U23 en juniorencategorieën behoren A-finale plaatsen tot de mogelijkheden. Voor de junioren staat er in Olsztyn ook een mixed relay teamwedstrijd op het programma. Tweeëntwintig landen komen in actie in de gemengde estafette, die zondag plaatsvindt. Het wordt een interessante wedstrijd voor de Nederlandse junioren die afgelopen jaren al een paar keer dicht bij het podium waren.

EK paratriathlon

Voor de paratriatleten staat op zaterdagochtend de sprintafstand op het programma. Paralympiërs Jetze Plat, Geert Schipper en Margret IJdeman, die onlangs de eerste World Triathlon Para Series-race in Yokohama op haar naam schreef, zijn de blikvangers in het team.

Voor Jetze Plat wordt het zijn eerste triathlon na het succesvolle seizoen waarin hij paralympisch, Europees én wereldkampioen werd. “Na Tokio, het EK in september en het WK in november, heb ik even een stapje terug gedaan. Ik heb wel veel getraind deze winter, maar met een andere focus”, laat Plat, die in de voorbereiding twee weken niet kon trainen vanwege een armblessure, maar nu weer fit en belastbaar is, weten. “Het WK is ook dit jaar pas in november, dus ik ben iets later begonnen. Fysiek ben ik in minder goede doen dan de periode waarin ik het vorige seizoen afsloot, maar ik ga er natuurlijk wel alles aan doen om Europees kampioen te worden.”

Naast Plat, Schipper en IJdema, start ook Brendan Bischoff in de rolstoelcategorie. Maurits Morsink (PTS2) en Nico van der Burgt (PTS3) zijn medaillekandidaten in Polen, Sanne Koopman (PTS4) maakt in Polen haar EK-debuut, terwijl Sander Koomen met guide Daaf Plomp uitkomt in de sterk bezette klasse voor visueel beperkte atleten.

 

In de agegrouprace wordt de eer hoog gehouden door één Nederlandse atleet: Suzanne Brummel start op zondag om 13.05 uur in haar race in de categorie 25-29.

Startlijsten en programma
Lees volgend artikel

Nieuwe vertrouwenspersonen aangesteld

Lees meer