Goud voor Lucas Goené in Targu Mures

Brons voor Willemijn Fuite en Victor Goené

Nederland was meteen succesvol op de openingsdag van het EK Multisport in het Roemeense Targu Mures. Lucas Goené veroverde bij de junioren de Europese titel in de crosstriathlon, regerend wereldkampioene Willemijn Fuite was bij de juniorvrouwen goed voor het brons en Victor Goené won brons bij de beloften (<23).

Update duathlon: bronzen medailles voor Marije Hijman (junioren) en Niels te Pas (<23).

Nederlandse Triathlon Bond

Goené leidde de race van de start tot finish. Met de snelste zwemtijd sprong hij als eerste op de mountainbike en kwam als eerste op de top van de Platoul én vervolgens weer als eerste terug in de wisselzone voor het afsluitende looponderdeel. Goené hoefde tijdens het lopen niet meer voluit te gaan. De Italiaan Lorenzo Spagnolo finihste als tweede en zijn landgenoot Filippo Pradella werd derde. Hugo Jan Bosscher was de tweede Nederlander in de race op de zevende plaats, Max van Helmond werd achtste.

Willemijn Fuite zorgde voor de tweede Nederlandse medaille in Targu Mures. De regerend wereldkampioene moest dit keer Zuzana Michaličková en Margaréta Bičanová uit Slowakije voor laten gaan. Dit tweetal domineerde afgelopen winter ook al het Europees kampioenschap wintertriathlon en blijkt dus niet alleen in de sneeuw goed uit de voeten te kunnen. Ze namen een voorsprong tijdens het zwemmen en bouwden die uit op de mountainbike. Fuite moest uiteindelijk 4 minuten en 22 seconden toegeven op winnares Michaličková. Zoë van Dijk finishte achter Fuite op de vierde plaats en Soo Yin van Noorloos kwam als achtste over de streep.

Victor Goené, eerder dit jaar winnaar van de bronzen medaille op het WK in Pontevedra, was ook in Targu Mures goed voor brons. Hij eindigde in het kampioenschap voor beloften (<23) op de derde plaats.

Op de tweede dag van het multisportevent stond de sprintduathlon (5 L – 20 F – 2,5 L) op het programma. De Nederlandse equipe onder leiding van Armand van der Smissen wist daar nog twee bronzen medailles aan het totaal toe te voegen: voor Niels te Pas in de categorie <23 en voor Marije Hijman bij de junioren.