Landelijke Jeugddag een groot succes

''Het is zo gaaf om met kinderen die in heel Nederland ‘op triathlon zitten’ het sportplezier te kunnen delen''

Afgelopen zondag vond op sportcentrum Papendal de derde editie van de Landelijke NTB Jeugddag plaats. Na de succesvolle edities in 2019 en 2021, was ook dit jaar weer een zeer divers programma samengesteld voor enthousiaste jeugdleden tussen de 6 en 19 jaar. Onder uitzonderlijk mooie weersomstandigheden werd er zichtbaar genoten van een dag boordevol sportplezier.

Berteke de Jong, coördinator Jeugdtriathlon, kijkt terug op een geslaagde sportieve dag. ”Het was een leuke, afwisselende én een gezellige dag voor alle deelnemers. Het is zo gaaf om met kinderen die in heel Nederland ‘op triathlon zitten’ het sportplezier te kunnen delen! Volgens veel jonge atleten was het een leerzame dag, waardoor niet alleen de deelnemers maar ook iedereen die geholpen heeft, nu al uitkijkt naar een volgende editie”.

Divers programma-aanbod 

Voor de circa 70 deelnemers was er een vol programma met veel sportactiviteiten en voor de ouders was er in de ochtend een inspirerende workshop over de ontwikkeling van het kind. De deelnemers konden naast de mountainbikeclinics op en rondom Papendal, ook meedoen aan een hardlooptraining op de Papendalse atletiekbaan.  Naast de mountainbikeclinic en de hardlooptraining, waren er ook een uitdagende circuittraining, een aantal leuke sportspellen én een clinic rolstoelbasketbal, verzorgd door atleten uit de Paralympische rolstoelbasketbalploeg. Dit alles onder leiding van een grote groep betrokken verenigingstrainers. Daarnaast is in kleine groepjes met alle kinderen gesproken over sportplezier, wat ze leuk vinden aan de sport én ook wat beter kan. Uit deze gesprekken met de kinderen zijn veel waardevolle tips en ideeën gekomen om de jeugdtriathlon in Nederland nog mooier te maken. Tegelijkertijd werd er ook aan de ouders gevraagd om mee te denken over nieuwe ontwikkelingen van onze jeugdsport.

Workshop voor ouders 

Voor de ouders was er in de ochtend een workshop over de ontwikkeling van het kind. Bewegingswetenschapper en sportpsycholoog Age Scheper nam hen mee in de wereld van het stimuleren van zelfregulatie en het beïnvloeden van intrinsieke motivatie. Verschillende ouders en begeleiders gaven aan dat het mooie nieuwe inzichten opleverde.

Inspirerende special guest 

In de pauze was Paralympisch kampioen triathlon én handbiken Jetze Plat te gast. Als gewaardeerd ambassadeur van de triathlonsport vertelde hij de kinderen over zijn sportplezier, hoe hij zichzelf uitdaagt, wat hij leuk zo leuk vindt aan open water zwemmen en waarom hij sinds dit jaar ook marathons wheelt.

Gloednieuwe promotiekrant

Naast het inspirerende gesprek met Jetze, werd ook de gloednieuwe promotiekrant ‘De Wisselzone’ gelanceerd. Plat en één van de aanwezige atleten kregen symbolisch het eerste exemplaar overhandigd door NTB-mascottes Tristan en Trisha. ”Met de Wisselzone kunnen atleten, verenigingen en wedstrijdorganisaties als ambassadeurs van jeugdtriathlon onze sport nog bekender maken onder alle kinderen in Nederland. We willen uiteindelijk dat er nog veel meer kinderen plezier gaan hebben in onze sport en we denken dat de krant daar een goede bijdrage aan kan leveren”, aldus De Jong.

Dat het een in alle opzichten geslaagde dag was is ook terug te zien in deze fotoreportage van Kim van ’t Verlaat.

 

Lees volgend artikel

Nieuwe vertrouwenspersonen aangesteld

Lees meer