Geen NK-titels meer voor jeugd m.i.v. 2023

De ontwikkeling van het kind centraal

Met ingang van 2023 organiseert de NTB NK-wedstrijden voor junioren, U23 en elite. Voor agegroupatleten zijn er daarnaast de zogenaamde agegroupkampioenschappen, maar voor de jeugdcategorie (12+) betekent dit dat er voortaan geen Nederlands Kampioenschappen meer worden georganiseerd. Hieronder lichten we toe waarom dit besluit is genomen:

In de jeugd(triathlon)sport (4 t/m 19 jaar) staat het sportplezier van kinderen centraal. Alle activiteiten die we als volwassenen voor hen organiseren (verenigingstrainingen, wedstrijdaanbod en andere gezamenlijke activiteiten) worden idealiter zo ontwikkeld en aangepast dat kinderen gezien worden, plezier hebben, vrienden kunnen maken, worden aangemoedigd en uitgedaagd om nieuwe dingen te leren en gemotiveerd worden om een leven lang actief te zijn en te blijven.

De jeugdcategorie (12-15 jaar) is bij uitstek de fase waarin kinderen volop in de groei zijn. De prestaties in deze leeftijdsfase hangen sterk samen met de fysieke ontwikkeling van kinderen. Grote verschillen in kracht, lengte en gewicht en vroeg- of laatrijp zijn, zorgen voor verschillen in het prestatievermogen die niet altijd direct iets zeggen over de daadwerkelijke aanleg van het kind voor de triathlonsport. Het is bovendien een leeftijdsfase waarin de sportbelasting soms beter iets teruggeschroefd kan worden om de fysieke, emotionele, mentale en sociale groei van het kind de ruimte te geven. Door geen NK-titels meer toe te kennen vervalt de prestatiedruk en verschuift de focus voor deze doelgroep meer naar het persoonlijke ontwikkelproces. Een te vroege (persoonlijke) identificatie met het idee ‘talent te zijn’ wordt hiermee ook getemperd.

Racen met en tegen leeftijdsgenoten, jezelf verbeteren, samen met anderen sporten, aangemoedigd worden en de voldoening na de wedstrijd ervaren: dat is wat kinderen onder meer leuk vinden aan het doen van wedstrijden. Ze houden van competitie en hun intrinsieke motivatie om het beste uit zichzelf te halen is een prachtige drijfveer om een steeds iets betere triatleet te worden. De totale ontwikkeling van de atleet, sportplezier en procesdoelen (in plaats van resultaatdoelen) staan daarbij in onze ogen centraal.

Breed en gevarieerd wedstrijdaanbod

Triathlon is een zogenaamde ‘laat specialisatie’ sport. Vanaf de juniorencategorie (16 jaar en ouder) is er nog ruim voldoende tijd om door te ontwikkelen tot topsporter, mochten zowel de ambities als mogelijkheden van de atleet daar aanleiding voor geven.

Om pupillen (4-7 jaar), aspiranten (8-11 jaar), jeugd (12-15 jaar) en junioren (16-19 jaar) alle kansen te geven op een optimale ontwikkeling boordevol sportplezier staat de NTB voor een mooi en goed wedstrijdaanbod. Dat begint met laagdrempelige kinderwedstrijden dichtbij huis, een breed en gevarieerd aanbod van jeugdwedstrijden in de regio en het landelijke Jeugd- en juniorencircuit.

Samen met NTB-wedstrijdorganisaties werken we er ook in 2023 aan om dit aanbod nog verder te verbreden en versterken, zodat kinderen en ouders kunnen genieten van al het moois dat onze sport te bieden heeft.

Breed en gevarieerd wedstrijdaanbod
Lees volgend artikel

Nieuwe vertrouwenspersonen aangesteld

Lees meer