Duatleten maken zich op voor World Games Birmingham

Op een na grootste sportevenement ter wereld

Zes Nederlandse duatleten maken zich op voor de elfde World Games – ook wel de Olympische Spelen voor niet-olympische sporten genoemd – in Birmingham in de Verenigde Staten. De individuele races staan zaterdag 16 juli op het programma, de 2 x 2 mixed team relay vindt een dag later plaats.

The World Games, die in 1981 voor het eerst werden gehouden in Santa Clara (USA), zijn het grootste multisportevenement ter wereld na de Olympische Spelen. In totaal zijn 34 sporten, waaronder rugby, kickboxen en softbal, vertegenwoordigd in Birmingham, met een totaal van 3600 deelnemers. Het wordt de tweede keer dat duatleten op de World Games actief zijn. In 2013 wonnen de Belg Rob Woestenborghs en Ai Ueda uit Japan in het Combiaanse Cali de titels.

Nederlandse Triathlon Bond

Ook Armand van der Smissen, nu als coach aanwezig in Birmingham, was in 2013 in Colombia van de partij. De omstandigheden in Birmingham (gelegen in Alabama in het zuidoosten van de Verenigde Staten) zijn zwaar, laat Van der Smissen uit Birmingham weten. “Het is warm hier, 33 graden met een hoge luchtvochtigheid. Het parkoers is zo goed als vlak. Het fietsparkoers is bochtig, wat slopend kan zijn als je al tien kilometer in hoge temperaturen hebt gelopen.”

Nederlandse Triathlon Bond

Drie Nederlanders gaan bij de mannen een gooi naar de podiumplaatsen doen: Daan de Groot, Thomas Cremers en Joey van ’t Verlaat. De World Games zijn dit jaar een hoofddoel voor De Groot die eerder dit seizoen als zevende eindigde op het wereldkampioenschap duathlon in Targu Mures, Roemenië. “De World Games zijn een uithangbord voor de duathlonsport en het is een heel mooie ervaring om dit met sporters uit andere disciplines te beleven. Waar ik ook naar uitkijk, is de mixed teamrelay. Het teamgebeuren vind ik heel leuk en ik denk dat we met drie sterke teams aan de start komen. Er is van alles mogelijk.”

Ook Ann Schoot Uiterkamp, die samen met Diede Diederiks en Karin Nieuwenhuijsen Nederland vertegenwoordigt bij de vrouwen, geniet van de grootsheid van het evenement. “Het is echt heel gaaf om hier te zijn”, laat zij weten. “Het is een bijzonder evenement om mee te maken, met heel veel mooie sporten, al die landen die vertegenwoordigd zijn en met alle atleten die verblijven in het atletendorp. De voorbereiding was ook al een bijzondere ervaring met de hitteacclimatisering. Ik kijk heel erg uit naar de wedstrijden, maar probeer verder ook echt te genieten van de sfeer hier.”

De Groot en Schoot Uiterkamp houden zich voor wat betreft hun verwachtingen op de vlakte. Volgens Van der Smissen hebben alle atleten in zijn team de potentie om een top acht-notering te behalen. “De sterkste atleten zijn er, maar het deelnemersveld is minder breed dan de meeste WK’s”, vertelt hij. “We gaan natuurlijk voor een medaille, maar dat zou wel echt een verrassing zijn.”

Nederlandse Triathlon Bond

De duathlonwedstrijden (10 km lopen, 39,3 km fietsen en 5 km lopen) in Birmingham vinden zaterdag plaats. De vrouwen starten om 8.00 uur lokale tijd (15.00 uur Nederlandse tijd) en de mannen zijn om 17.00 uur aan de beurt (0.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag). De Mixed Team Relay start zondag om 13.00 uur lokale tijd (20.00 uur NL tijd). De samenstellingen van de teams – bestaande uit een man en een vrouw die ieder twee keer een korte duathlon (2 km lopen, 6 km fietsen en 1 km lopen) afleggen – worden na de individuele race op zaterdag bekend gemaakt.

De wedstrijden kunnen via www.olympics.com live bekeken worden.

Nederlandse Triathlon Bond
Startlijsten Wedstrijdschema
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer