Dijkshoorn en Spoelder maken favorietenrol waar

Nederlandse crosstriathlontitels verdeeld op Ameland

Wouter Dijkshoorn en Romy Spoelder hebben zaterdag hun favorietenrol op het NK crosstriathlon helemaal waargemaakt. Dijkshoorn prolongeerde tijdens de XTERRA Netherlands op Ameland zijn titel uit 2019. Voor Spoelder was het haar eerste Nederlandse elitetitel in de crosstriathlon.

Het was alweer even geleden, voor de pandemie, dat de Nederlandse crosstriatleten de strijd met elkaar aangingen om de rood-wit-blauwe kampioenstruien. Dijkshoorn was in 2019 de laatste Nederlandse kampioen bij de mannen en was ook nu op Ameland weer favoriet. Zelf hield hij tijdens de persconferentie nog een kleine slag om de arm. Een loopblessure, half augustus opgelopen tijdens short-track race in Tsjechië, zou nog roet in het eten kunnen gooien. Het was dan ook zaak voor hem om op de fiets het gat met de concurrentie zo groot mogelijk te maken.

Onder rustige omstandigheden, zonnig en niet al te veel wind, was het Lucas Goené die na het zwemonderdeel als eerste uit de nagenoeg vlakke Waddenzee kwam. Hij werd op een afstandje gevolgd door Timo Feenstra en Erik Wolsing. Dijkshoorn, met daarachter Staps, moest bijna een minuut toegeven.

In dezelfde volgorde stapte de kop van de mannenwedstrijd ook op de mountainbike voor het 36 kilometer lange fietsonderdeel over het strand en door de duinen. Eenmaal op de fiets greep Dijkshoorn de leiding en maakten de Belgen Geert Lauryssen, tweede na het fietsen en Tim Van Daele (vierde) een opmars. Joep Staps volgde na het fietsen, bijna drie minuten achter Dijkshoorn, en direct achter Lauryssen, op plek drie.

Staps, vorige week zevende op het EK crosstriathlon in Italië, zette tijdens het lopen de achtervolging in. Met de tweede looptijd wist hij Lauryssen te lossen in de strijd om de tweede plek, maar Dijkshoorn kon hij niet meer achterhalen. Na zijn titel in 2019 was het voor Dijkshoorn de tweede keer dat hij op het hoogste treetje mocht plaatsnemen. Achter Staps was de derde plek in de wedstrijd was voor Lauryssen, gevolgd door zijn landgenoot Van Daele. Het brons op het NK ging naar Feenstra, die meteen ook goed was voor de titel bij de beloften.

Spoelder oppermachtig

Bij de vrouwen was Romy Spoelder, die de finalewedstrijd van de Eredivisie in Roermond liet schieten voor het NK crosstriathlon, de beste Nederlandse. Zij realiseerde de snelste zwemtijd, niet ver achter de eerste mannen, maar voelde op de fiets de Belgische Christine Verdonck dichterbij komen. Spoelder begon nog als eerste aan het lopen, maar Verdonck liep net iets sneller en pakte zo de overwinning.

Spoelder, die een week geleden nog Europees kampioene crosstriathlon werd bij de beloften in Italië, was goed voor de tweede plek overall en de Nederlandse titel bij zowel de elite als de beloften. Trudy Veenstra legde achter Verdonck en Spoelder beslag op de derde plek en eindigde in de strijd om het rood-wit-blauw als tweede. Bonnie van Wilgenburg realiseerde de snelste looptijd op het zware parkoers over het strand en de duinen en was zo goed voor de vierde plek overall en brons op het NK.

De Nederlandse titel bij de juniormannen, die op Ameland de sprintafstand aflegden, ging naar Noël Sterk. Jesper Boets en Wybe Vermeulen eindigden respectievelijk als tweede en derde. De titel bij de juniorvrouwen was voor Rebecca Jansen. Yke Spelde en Rebekka Kool mochten als tweede en derde mee op het podium.

Nederlandse Triathlon Bond
UITSLAGEN
Lees volgend artikel

TV Almere en VZC winnen in Weert

Lees meer