Dijkshoorn en Spoelder favoriet voor Nederlandse titels

Ameland voor de achtste keer gastheer NK crosstriathlon

Ameland, met de Waddenzee, bos, duinen en strand, is op 16 en 17 september voor de 21e keer het decor voor een crosstriathlon. Tijdens de XTERRA Netherlands wordt ook, inmiddels voor de achtste keer, gestreden om de nationale titels.  

Wat in 2002 onder de naam Tri-Ambla begon als een try-out met 36 deelnemers, is in de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot een internationaal triathlonevenement met 985 atleten uit 14 landen. Voor de Nederlandse deelnemers bij de elite, beloften, junioren en agegroupers staan er op Ameland zaterdag de nationale titels op het spel. Het is alweer even geleden dat er voor het laatst een NK crosstriathlon werd gehouden. Wouter Dijkshoorn en Diede Diederiks waren in 2019 de laatste kampioenen.

Wouter Dijkshoorn lijkt ook nu weer de grote favoriet in de mannenwedstrijd. Hij won vorig jaar op Ameland afgetekend de wedstrijd over de lange afstand (1500m zwemmen, 36 km mountainbiken en 10 km lopen) en is dit seizoen bij de nationale en internationale wedstrijden vaak de beste Nederlander. Een loopblessure aan de knie die hij bij de short-track race in Tsjechië op 11 augustus opliep, kan alleen roet in het eten gooien. “Ik zal bij de wissel van het fietsen naar het lopen voldoende afstand genomen moeten hebben van mijn concurrenten om kans te maken op de overwinning”, aldus Dijkshoorn.

De uitdagers zaterdag zijn Joep Staps, afgelopen weekend nog zevende op het EK crosstriathlon in Riva del Garda, en Dijkshoorns CROSSTRINL-teamgenoten Lucas Groené, Koen de Leeuw en Ferdinand Oldeman. Een verrassende outsider is misschien wel Dirk Wijnalda, meervoudig Nederlands Kampioen op de lange afstand op de weg, die voor het eerst meedoet op Ameland.

Nederlandse Triathlon Bond

Last-minute inschrijving Romy Spoelder

Bij de vrouwen gaat het volledige Amelandse podium van 2022 de strijd aan om de titels. Titelverdedigster Romy Spoelder, zondag nog goed voor goud bij de beloften op het EK crosstriathlon, besloot last-minute toch naar Ameland af te reizen. Ze laat daarvoor de finale van de Eredivisie Triathlon in Roermond, die ook op 16 september gepland staat, in overleg met haar team schieten. Ook de nummer twee en drie van vorig jaar, Trudy Veenstra en Anne Zijderveld staan opnieuw aan de start. Bonnie van Wilgenburg en Willemijn Fuite, beide van het CROSSTRINL team, zijn ook kanshebber voor een podiumplek, terwijl ook de Nederlands Kampioene van 2017, Sandra Wassink-Hitzert dit jaar weer meedoet.

De junioren strijden zaterdag op de sprint afstand (500m – 17km – 5km) om de nationale titels. Thuisfavoriete Kyra Brouwer en Noël Sterk, zondag nog achtste op het EK crosstriathlon in Italië, zijn de grootste kanshebber voor de titels. Zij wonnen beiden in 2022 de sprintafstand op Ameland, maar kunnen dit jaar op het NK meer tegenstand verwachten.

De start van het NK crosstriathlon is in de haven van Nes. Na het zwemonderdeel in de Waddenzee voert het fiets- en loopparkoers voert de deelnemers door bos, duinen en over het strand. De finish is voor het tweede jaar op het kampeerterrein van Vakantiepark Klein Vaarwater in Buren.

Last-minute inschrijving Romy Spoelder
DEELNEMERSLIJSTEN & PROGRAMMA
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer