Dertien Nederlanders actief in Abu Dhabi

Jetze Plat verdedigt wereldtitel

In Abu Dhabi komt er voor de triatleten van TeamNL Triathlon een einde aan een lang seizoen. Op Yas Island, bekend van het Formule 1 racecircuit, wordt vanaf donderdag om de wereldtitels gestreden.

De paratriatleten bijten donderdag het spits af in Abu Dhabi. Jetze Plat gaat in Abu Dhabi op jacht naar zijn zesde wereldtitel op rij in de rolstoelcategorie. De regerend paralympisch kampioen had echter – met deelname aan de marathons in Berlijn, Londen en New York – geen orthodoxe voorbereiding op de titelstrijd in de Verenigde Arabische Emiraten.

“Ik heb heel specifiek voor de marathons getraind, zeker wat minder gezwommen en gefietst de laatste maanden”, laat Plat vanuit Abu Dhabi weten. “Mijn lichaam is goed hersteld, dat gaat gelukkig sneller dan als je een marathon hardloopt. Als wheeler heb je iets minder schokbelasting. Ik ben dan ook fit om te racen en hier de wereldtitel te verdedigen.”

Ook Geert Schipper ging diep in aanloop naar het WK. Hij verbrak 9 november het wereldrecord handbiken, dat tot dan toe op zijn naam van eeuwige concurrent Jetze Plat stond, op de baan in Alkmaar. Hij is net als Plat een podiumkandidaat in de rolstoelcategorie.

Nico van der Burgt is ook een favoriet voor de wereldtitel. Zijn grootste tegenstander in de PTS3-categorie lijkt Daniel Molina uit Spanje, die dit seizoen in Oostenrijk de Europese titel veroverde. Sanne Koopman maakt haar debuut op een WK en is in de PTS3-categorie kanshebster voor goud, al zal zij met het oog op de Paralympische Spelen vooral hoge ogen proberen te gooien in de gecombineerde PTS4-klasse.

In de parawedstrijden komen verder Margret IJdema (vorig jaar vijfde in de rolstoelcategorie), Maurits Morsink (PTS2) en Sander Koomen, met zijn guide Daaf Plomp (PTV1) aan het vertrek. Aan de Open Mixed Team Relay doen de Nederlandse paratriatleten niet mee.

Een dag later, op vrijdag, staan de wedstrijden voor elitevrouwen en de beloften (mannen en vrouwen) op het programma in Abu Dhabi. In de elitewedstrijd is Maya Kingma de enige Nederlandse. Kingma verstuikte drie weken geleden voor de World Triathlon Championships Series-race in Bermuda haar enkel, maar wist desondanks toch nog een mooie zesde plek uit het vuur te slepen.

“Helaas gaat het met mijn enkel nog niet veel beter sinds Bermuda”, vertelt Kingma. “Ik heb alleen nog maar een beetje kunnen joggen, maar ik ga er alsnog wat proberen van te maken.” In de strijd om de wereldtitels neemt Kingma de negende plek in. Georgia Taylor-Brown gaat in het tussenklassement aan de leiding, kort gevolgd door Flora Duffy die ook nog uitzicht heeft op de titel.

Barbara de Koning en Robin Dreyling komen in Abu Dhabi aan de start bij de beloften. De Koning deed dit seizoen ervaring op in verschillende WTCS-races en gaat in Abu Dhabi met nummer tien van start. Een jaar geleden eindigde De Koning als dertiende op het WK voor junioren in het Portugese Quarteira. Dreyling finishte kort achter De Koning als veertiende.

Mitch Kolkman en Victor Goené komen vrijdag uit in de wedstrijden voor beloftemannen. Kolkman finishte een jaar geleden in zijn laatste jaar als junior met zijn vierde plek net naast het podium op het WK. Eerder dit jaar eindigde hij op het EK voor elite in Olsztyn als negende (en vierde bij de beloften). Goené werd in Olsztyn bij de beloften achttiende.

Richard Murray tenslotte, vertegenwoordigt in Abu Dhabi Nederland voor het eerst op een wereldkampioenschap. De Zuid-Afrikaan komt sinds de WTCS-race in Leeds, waar hij als zevende eindigde, uit voor TeamNL Triathlon. Murray kwakkelde de afgelopen tijd met een blessure, moest zich op het laatste moment afmelden voor de WTCS-race in Cagliari en stapte uit in Bermuda. In Abu Dhabi hoopt hij zaterdag het seizoen  op een mooie manier af te sluiten

In de strijd om de wereldtitel neemt Murray de 35ste plek in. Hayden Wilde uit Nieuw-Zeeland gaat aan de leiding, gevolgd door Alex Yee uit Groot-Brittannië.

Programma:

Donderdag

Paratriathlon: 8.00 uur  (5.00 NL tijd)

Vrijdag

U23 vrouwen: 7.30 uur  (4.30 NL)

U23 mannen: 10.15 uur (7.15 NL)

Elite-vrouwen: 13.06 uur (10.06 NL)

Zaterdag

Elite-mannen: 15.06 uur (12.06 NL)

Klik hier voor de startlijsten

 

Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer