Demo SportKeur voor organisaties en verenigingen

Centrale database met sportrisico’s moet ongevallen voorkomen

De NTB biedt in april een online demonstratie aan over het gebruik van SportKeur. Sportkeur is een centrale database met sportrisico’s voor iedereen die met sport te maken heeft. Organisaties en verenigingen kunnen met de software van Sportkeur inschatten wat de risico’s zijn tijdens evenementen of trainingen en wat ze kunnen doen om ongewenste risico’s kleiner te maken. Uiteindelijk moet alle input onder meer leiden tot het opstellen van (triathlon)protocollen, het vereenvoudigen van vergunningaanvragen en uiteraard het terugdringen van ongelukken. 

SportKeur is een softwareoplossing met websites en apps die continue gevoed wordt vanuit kennisinstellingen en technische koppelingen. De software bevat risicomodellen en protocollen waarmee data geanalyseerd wordt en waarna een advies wordt gegeven over veiligheidssituaties.

NTB-directeur Thorwald Venenberg zocht in zijn functie als directeur van de KNWU de samenwerking met SportKeur om wielrenorganisaties- en verenigingen – die net als bij triathlon, wedstrijden en trainingen organiseren in de openbare ruimte – beter te kunnen ondersteunen. “SportKeur helpt organisaties door gerichte risicorapportages, inclusief calamiteitenplan, te generen ”, legt Veneberg uit. “De doelstelling is dat gemeentes en veiligheidsregio’s uiteindelijk dit systeem als standaard gaan hanteren voor het aanvragen van vergunningen op het gebied van veiligheid en er zijn inmiddels al enkele veiligheidsregio’s en meerdere gemeentes betrokken bij dit project.”

Risico’s samenbrengen

De SportKeur software bestaat sinds 2015. Raoul Willemsen bracht voor zijn studie Risicowetenschappen in kaart hoe sporten, in de meeste brede zin met risico’s – zoals fysieke risico’s, psychosociale risico’s en financiële risico’s – om gaan. “Het bleek dat de sportsector weinig aandacht besteedt aan het vermijden van risico’s. Daarnaast is er weinig lerend vermogen, zijn er grote verschillen tussen sporten en is er weinig objectiviteit.  Dat kan tot praktische problemen leiden, zoals bijvoorbeeld met het aanvragen van vergunningen.”

Iedere gemeente hanteert haar eigen beleid als het gaat om de afgifte van vergunningen. “Met SportKeur als centraal platform willen we alle risico’s rondom wedstrijden samenbrengen, zodat organisaties van elkaar kunnen leren. Dit moet er vervolgens voor gaan zorgen dat organisaties met een druk op de knop een veiligheidsplan kunnen genereren. En uiteindelijk is de wens dat alle gemeentes met SportKeur gaan werken zodat het aanvragen van vergunningen meer gestandaardiseerd wordt.”

Second opinion

In 2024 gaat de Utrechtse Heuvelrug Triathlon meedoen aan de pilot voor triathlonorganisaties. “De directe aanleiding dat we geïnteresseerd zijn geraakt, is de hitte in het weekend van 24 en 25 juni vorig jaar”, vertelt organisator Remko Renes. “Negentig mensen, de meeste overigens toeschouwers, werden tijdens de Ironman 70.3 in Hoorn onwel door de hitte. En de dag ervoor werd in Zeewolde een halve triathlon, tot grote teleurstelling van sommige atleten, voor het looponderdeel ingekort tot 10 km. Dat zette ons aan het nadenken over ons eigen evenement. Hoe gaan wij hier mee om? Wanneer neem je wel maatregelen en wanneer niet? Uiteindelijk was het tijdens onze wedstrijd begin september ook ontzettend heet en hebben wij ons hitteprotocol in werking gezet. We hadden ons goed voorbereid, maar zonder het voorval in Hoorn had ik er waarschijnlijk niet aan gedacht dat we in september ook plastic zwembadjes met ijsblokjes achter de hand moeten hebben.”

Renes is met zijn achtergrond als docent corporate governance en accountant betrokken bij de herijking van het bestuursmodel en de statuten van de NTB. In de wandelgangen vroeg NTB-directeur Veneberg of zijn organisatie mee zou willen doen aan een pilot van SportKeur. “Ik was wel geïnteresseerd. We zijn een jong en groeiend evenement en onze derde editie in 2024 was in februari al uitverkocht. Omdat we steeds meer deelnemers hebben, is het fijn een second opinion te krijgen, zodat we zien wat beter kan. Onze wedstrijd is best complex. De fietsroute voert over een provinciale weg en door twee gemeenten. We denken dat we aan alle risico’s hebben gedacht, maar we hebben nog geen systematische aanpak en misschien is er wel iets dat we over het hoofd zien?

Het spreekt Renes bovendien aan dat met zijn input basisinformatie bruikbaar wordt voor andere organisaties. “Het is goed dat de NTB hier een leidende rol in neemt en wij willen graag ons steentje bijdragen.” Willemsen vult aan: “We hopen dat er meer organisaties gaan volgen. Hoe meer data je hebt, hoe betrouwbaarder de database wordt en dat verhoogt weer de acceptatie van de uitkomsten.”

Hoe werkt SportKeur?

De eerste stap is inventariseren vanuit theorie en praktijk. Parkoersen kunnen met foto’s en tekst worden opgeslagen in de app. Verschillende mensen binnen een organisatie kunnen informatie invoeren en delen. De software analyseert geschiedenis, trends en risicoverloop waardoor sportrisico’s in kaart kunnen worden gebracht. Wanneer risico’s te groot worden geacht, worden er protocollen ontwikkeld om de risico’s te verkleinen. In de app kun je vervolgens vastleggen of beheersmaatregelen ook daadwerkelijk en juist worden uitgevoerd en vindt er een evaluatie plaats. In de database worden alle sportrisico’s aan elkaar gerelateerd zodat iedereen van elkaar kan leren.

Heb je belangstelling voor deelname aan en/of vragen over de SportKeur demo? Mail dan naar info@triathlonbond.nl, zodra de inschrijving opent maken we dat bekend aan de belangstellenden en via de gebruikelijke (sociale) mediakanalen.

Lees volgend artikel

Programma Landelijke Jeugddag

Lees meer