De Koning en Kolkman beste Nederlanders tijdens Europese Spelen

Valpartij weerhoudt Kolkman van topklassering

Dinsdag 27 juni werden de Europese Spelen triathlon afgetrapt door de vrouwen met Barbara de Koning en Marit van den Berg aan de start. De Koning werd dertiende, ondanks een valpartij tijdens het looponderdeel. Van den Berg finishte als 41e. Vandaag, woensdag 28 juni, was het aan de mannen, waar Mitch Kolkman en Donald Hillebregt uitkwamen voor Team NL. Kolkman kwam als eerste uit het water en was op weg naar een topklassering, maar viel in de laatste fietsronde met een tiental andere atleten en werd uiteindelijk 27e. Hillebregt volgde op een 50e plek.

De vrouwen trapten op dinsdag af tijdens de Europese Spelen in Krakau. Het was een regenachtige dag en zeker tijdens het looponderdeel brak de hemel open. Barbara de Koning deed met zwemmen goed mee en kwam binnen de top-tien uit het water achter koplopers Gautier (FRA) en Alden (GBR). Van den Berg kwam na de 1500 meter zwemmen twee minuten achter De Koning uit het water.

Tijdens het fietsonderdeel viel de kopgroep geregeld uit elkaar. Na de tweede wissel moest De Koning een aantal secondes toegeven maar wist haar plek te behouden. Tijdens het looponderdeel gleed ze nog uit in een bocht door gladheid, maar wist gelukkig haar weg te vervolgen. De Koning: “Ik verloor mijn focus door de val maar ik kon toch nog goed terugkomen. Ik eindigde als dertiende en ben super tevreden met het resultaat!” Van Den Berg stapte als laatste atlete van de fiets af – de atletes achter haar werden gelapt – maar mocht in tegenstelling tot het EK twee weken terug haar wedstrijd afmaken. De Koning finishte uiteindelijk op een dertiende plaats. Van den Berg kwam als 41e over de streep. De wedstrijd werd gewonnen door de Noorse Solveig Lovseth.

Nederlandse Triathlon Bond

Kolkman valt, Hillebregt moet fietsgroep laten gaan

De wedstrijd begon voor Mitch Kolkman voortvarend nadat hij als eerste voet aan wal zette. Donald Hillebregt moest meer tijd toegeven en kwam rond de 30e plek uit het water. Op de fiets kwamen de eerste en tweede groep halverwege samen – met in totaal zo’n 35 atleten – met daarin ook Kolkman. Hillebregt had eerder de tweede groep in de wedstrijd moeten laten gaan door misselijkheid na het zwemonderdeel en vormde een groepje met vier andere triatleten.

Kolkman viel met een tiental andere atleten in de laatste fietsronde en begon daardoor met een achterstand van ruim een minuut aan het looponderdeel. Ondanks dat heeft hij de wedstrijd wel afgemaakt en finishte hij op de 27e plaats. Hillebregt kon geen tijd meer goedmaken op de atleten voor hem en finishte op een 50e plaats. Ook deze wedstrijd werd gewoon door een atleet uit Noorwegen: Vetle Thorn.

Team relay

Zaterdagochtend om 10:00 komen de atleten opnieuw in actie tijdens de mixed team relay. Wel is het afwachten hoe Kolkman herstelt de komende dagen.

Foto’s: BSR Agency/Team NL

Kolkman valt, Hillebregt moet fietsgroep laten gaan
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer