Daan de Groot zevende op WK duathlon

Vierde plaats Nederland in 2x2 Mixed Relay

Daan de Groot zevende op WK duathlon

Na de crossatleten was het vrijdag de beurt aan de duatleten tijdens het WK Multisport in het Roemeense Targu Mures. Op dit door de Fransen gedomineerde WK-duathlon eindigde Daan de Groot vrijdag als beste Nederlander op de zevende plaats. De Groot leek tot in de afsluitende run nog kans te maken op het brons, maar moest zijn zware inspanningen op met name het moordende fietsparkoers uiteindelijk toch bekopen met een terugval. Thomas Cremers, Valentin van Wersch en Jeroen Bakker eindigden respectievelijk als 19e, 23e en 24e. Bij de vrouwen ging de WK-titel naar Joselyn Daniely Brea Abreu (VEN). Ann Schoot Uiterkamp was de beste Nederlandse vrouw op de tiende plaats. Karin Nieuwenhuijsen eindigde als dertiende.

Na de eerste run van 10 kilometer bereikten Thomas Cremers en Daan de Groot in een groep op een kleine anderhalve minuut van een zevental koplopers de eerste wissel. Op het motorcircuit waar het fietsonderdeel plaatsvond, kwamen de groepen in de tweede fietsronde samen, maar moest Thomas Cremers na een aantal felle demarrages alsnog lossen. De Groot bereikte in een groep van vier met ruim een minuut voorsprong de laatste wissel, maar kwam op het lopen tekort voor een podiumplaats. De wedstrijd werd gewonnen door de Fransman Krilan le Bihan, gevolgd door zijn landgenoten Benjamin Choquert en Maxime Heuber-Moosbrugger.

De Belg Thibaut De Smet werd, na zijn overallwinst eerder deze week op het WK crossduathlon, met de vierde plaats ook wereldkampioen bij de beloften. Valentin van Wersch, had problemen met een zakkend zadel, maar eindigde in de beloftencategorie op een nette 5e plaats.

Ann Schoot Uiterkamp en Karin Nieuwenhuijsen kwamen na de eerste run met respectievelijk 40 seconden en 1.36 min. achterstand de fiets op, maar wisten in de tweede fietsronde knap de aansluiting te vinden in een kopgroep van 14 vrouwen. Deze groep bouwde een voorsprong op van ruim 5 minuten op de achtervolgers, maar het lukte niemand om weg te rijden. De beslissing kwam dus op het looponderdeel, waarin de Venozolaanse Brea Abreu , samen met de Duitse Celine Kaiser en de Japanse Ai Ueda ruim twee minuten voorsprong op de Nederlandse vrouwen wist op te bouwen. Kaiser eindigde op slecht drie seconden als tweede, terwijl Ueda op vijf seconden het brons pakte.

In de juniorenrace wist ook Mischa Hermans de vijfde plaats in de wacht te slepen, op 1.33 minuten achter de Italiaanse winnaar Nicolo Astori. Mats Keulstra viel in de tweede fietsronde met kramp uit.

De enige Nederlandse agegroupdeelnemer – Werner Kranenburg – eindigde op de vijfde plaats in de categorie 45-49.

Vierde plaats Nederland in 2×2 Mixed Relay

Op de afsluitende dag van het WK Multisport in Targu Mures stonden de allereerste wereldtitels 2 x 2 Mixed Relay op het spel. In deze gemengde estafette leggen een man en een vrouw afwisselend twee keer een supersprint af.

Team Nederland 2, met Daan de Groot en Ann Schoot Uiterkamp, legde achter België, Italië en Frankrijk beslag op de vierde plaats. Het team met Thomas Cremers en Noor Dekker zette in Targu Mures de vijfde tijd neer.

Foto: World Triathlon

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

TV Almere en VZC winnen in Weert

Lees meer