Daan de Groot verdedigt zondag titel EK duathlon middenafstand

Eerste EK sinds 2019

Daan de Groot op het WK-podium in Zofingen, 2019
Daan de Groot op het WK-podium in Zofingen, 2019

Powerman Alsdorf is zondag het strijdtoneel voor het EK duathlon over de middenafstand. Nederland is met acht atleten, drie mannen en vijf vrouwen, vertegenwoordigd in Duitsland. Daan de Groot verdedigt er zijn Europese titel uit 2019. Het EK ging de afgelopen twee jaar niet door vanwege de coronacrisis.

31 mannen en 11 vrouwen strijden zondag in Alsdorf, gelegen in de stadsregio Aken net over de Limburgse grens, om de Europese titels over de middenafstand (10 km lopen, 60 km fietsen en 10km lopen). Bij de mannen komen naast Daan de Groot ook Lars van der Knaap en Bram Smit aan de start.

De Groot veroverde in 2019 de Europese titel op de middenafstand in het Deense Viborg en was in hetzelfde jaar ook de laatste winnaar van de Powerman Alsdorf. In een sterk bezet deelnemersveld – met onder anderen wereldkampioen Seppe Odeijn, Matthieu Bourgeois, Yannick Cadalen, Jan Petralia, Fabian Zehnder, Kenneth Vandendriessche, Arnaud De Lustrac en Michele Paonne, is De Groot ook dit jaar een van de favorieten voor een podiumplek.

Nederland komt in Alsdorf bij de vrouwen maar liefst met vijf deelneemsters, goed voor bijna de helft van het deelnemersveld, aan het vertrek. Ann Schoot Uiterkamp en Diede Diederiks zijn, net als Daan de Groot, in voorbereiding op de World Games, deze zomer in het Amerikaanse Birmingham. Daarnaast komen ook Sophie van der Most, Marieke Brouwers en Janien Lubben aan de start van het EK. De Zwitserse uittredend kampioene Petra Eggenschwiler is niet van de partij in Alsdorf, de nummer twee, haar landgenote Melanie Maurer, staat wel op de deelnemerslijst.

De mannen starten zondag om 8.00 uur, de vrouwen starten vijf minuten later.

Voorbeschouwing Europe Triathlon
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer