Column Ellis van der Weerden

''Wat een bijzondere community is de triathlonwereld''

Op 13 december 2022 werd ik benoemd als voorzitter van de NTB. Als sportprofessional had ik op afstand het wel en wee van de NTB gevolgd en toen de kans zich voordeed besloot ik te solliciteren naar de functie van voorzitter. Ik ben geen triatleet, maar loop graag hard en pak ook graag de racefiets.

Ik dacht de wereld van de sport én specifieker de bonden goed te kennen, maar toch ben ik buitengewoon verrast. Wat een bijzondere community is de triathlonwereld. Iedereen is echt gegrepen door de sport en opereert en handelt bevlogen in het belang van de sport; hetgeen overigens niet betekent dat er dan geen verschil van visie is over tal van onderwerpen. Er heerst nauwelijks een status of bobosfeer; niet nationaal, maar ook niet internationaal. Positief, informeel, hartelijk en constructief. Zo is mijn kennismaking tot op heden verlopen. Het is een warm bad!

De samenstelling van het bestuur blijkt een gouden greep die toch min of meer per toeval zo is samengesteld. Een prachtig complementaire mix van competenties en persoonlijkheden. We vullen elkaar goed aan, we werken constructief aan de korte en lange termijn, en zetten ons met veel energie en betrokkenheid in. Bovenal liggen we elkaar goed en hebben we plezier. Samen met ook nog eens een nieuwe directeur die een echte verbinder is gebleken, zijn we aan de slag gegaan met verschillende uitdagingen en onderwerpen. We zouden op veel dossiers sneller willen, maar er ligt zoveel en we willen geen té gehaaste beslissingen maken. Met als doel om sportief en financieel stappen te maken, is het dan ook belangrijk om met input vanuit het land kleine stappen te zetten.

 

Nederlandse Triathlon Bond

Sinds het wedstrijdseizoen dit voorjaar losbarstte, hebben we met mooie en lastige issues te maken gehad. Zoals zwemwater dat niet aan de eisen voldeed waardoor de beslissing viel om het NK niet door te laten gaan en we hebben te maken gehad met extreme weersomstandigheden.

Het annuleren van een wedstrijd is lastig, wetende dat er heel veel professionals en vrijwilligers maanden aan gewerkt hebben om de race te organiseren. Het annuleren van het NK Nieuwkoop gebeurde met pijn in het hart, want we willen natuurlijk allemaal niets liever dan dat het doorgaat.

Daarnaast hebben we ook prachtige wedstrijden gezien in Nederland en in het buitenland. Met schitterende prestaties van zowel onze lange- als korteafstandsatleten en van onze agegroupatleten. Het enthousiasme en de passie voor de sport die atleten laten zien vind ik geweldig.

We zien ook het enthousiasme rondom andere duursportdisciplines zoals duathlon toenemen, er staan steeds meer kinderen aan de start van wedstrijden en organisatoren weten elkaar steeds beter te vinden. Ik juich alle initiatieven vanuit verenigingen en organisatoren van harte toe. Het betekent dat we samen de sport nog mooier willen maken. Daarom kijk ik ook uit naar het congres in november zodat we elkaar nog beter weten te vinden.

Op de korte afstand maken we stappen waardoor ik met enthousiasme uitkijk naar de Olympische Spelen in Parijs waar ik hoop voor onze atleten de longen uit mijn lijf te schreeuwen, om ze aan te moedigen en het liefst ook nog voor ze te mogen juichen! Het Olympische test event van 17 t/m 20 augustus is dan ook een mooie graadmeter richting volgend jaar. Vervolgens staan er maar liefst twaald Nederlandse proatleten aan de start op het EK lange afstand in Almere. Het zou geweldig zijn als een Nederlandse triatleet weer weet te winnen en als er meerdere atleten een podiumplek weten te bemachtigen. Ook voor de agegroupers wordt het een feestje om naar uit te kijken.

Wij als bestuur, directie, bondsbureau én met alle vrijwilligers blijven ons heel hard inzetten om deze sport te laten floreren en zoveel mogelijk mensen daarvan te laten genieten. Op een fantastische voortzetting van het triathlonseizoen 2023!

Als je vragen of suggesties hebt aan Ellis, dan mogen deze gemaild worden naar info@triathlonbond.nl. In de volgende column laat secretaris Natasja Batenburg haar licht schijnen over haar ervaringen bij de NTB en over haar deelname aan Challenge Almere waar zij én vele andere atleten aan de start staan. Vragen aan Natasja mogen ook gemaild worden naar bovenstaand e-mailadres.

 

Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer