Brons voor Silke de Wolde WK aquathlon Samorin

Agegroupmedailles voor Rob Kwaaitaal en Suzanne Brummel

Het Slowaakse Samorin is deze week het strijdtoneel voor de wereldkampioenschappen multisport. Donderdag stond in het teken van de aquathlon, waarin Nederland drie medailles wist binnen te slepen.

De elite, U23 en junioren startten tegelijk in de aquathlon en legden een kilometer zwemmen en vijf kilometer lopen af. Het was Silke de Wolde die in de vrouwenwedstrijd als eerste Nederlandse de finish bereikte. Zij passeerde als tiende de streep, waarmee ze brons won in de U23 categorie. Ondanks een minder zwemonderdeel wist ze het podium veilig te stellen op een aantal seconden voor de nummer vier. De Wolde: “Ik miste snelheid tijdens het zwemmen, dus ik verloor daar veel tijd en posities. Uiteindelijk kwam ik beter in mijn slag waardoor ik nog wat plekken goed kon maken. Het lopen ging lekker, ook al was het wel echt warm.”

Maaike Vooren, die overigens goed voorin zat met zwemmen, volgde samen met Deborah Wissink snel na De Wolde. Zij finishten als 16e en 20e overall. Femke Scheepers moest bij de juniores wat tijd toegeven op haar concurrenten tijdens het zwemmen, maar wist met een vijfde looptijd nog binnen de top-tien te finishen. Zij eindigde als negende.

Kwaaitaal eerste Nederlander

Bij de mannen stond er een flinke massa aan de start met ruim vijftig atleten. Roel Kwaaitaal was de eerste Nederlander in de uitslag op plek 28. Jeroen Velders, ook uitkomend bij de elite, werd uiteindelijk 44e. Bij de junioren werd Nederland vertegenwoordigd door Mats Keulstra en Sem Lazaroms. Keulstra werd tiende, Lazeroms legde beslag op de veertiende plek.

Honderd procent score voor agegroupers

Er stonden slechts twee Nederlandse agegroup-atleten aan de start in Samorin, maar allebei gaan ze met een medaille naar huis. Rob Kwaaitaal wist met ruim 40 seconden voorsprong wereldkampioen te worden in de categorie 50-54 jaar. Suzanne Brummel deed mee in de categorie 25-29 jaar. Ze kwam wat tekort tijdens het zwemmen om voor de winst mee te doen, maar wist mooi tweede te worden.