Bescheiden resultaten Nederlandse triatleten in Leeds

Elfde plek Rachel Klamer in vierde WTS-race

Klamer naar plek elf in WK-stand

Met de elfde plek van Rachel Klamer als beste resultaat, was de vierde ronde van de World Triathlon Series voor TeamNL er niet eentje om lang over na te praten. De winst in Leeds ging naar thuisatlete Georgia Taylor-Brown, die voor het eerst zegevierde in de WTS en daarmee haar landgenote Vicky Holland opvolgde als winnares in Leeds. Klassementsleidster Katie Zaferes (USA) werd tweede, voor Jessica Learmonth, de Britse die geboren en getogen is in Leeds en het thuispubliek dus maximaal liet genieten.

Maya Kingma en Rachel Klamer vonden zichzelf na het zwemonderdeel terug in een achtervolgende groep, die nooit echt zicht had op zes koploopsters in de wedstrijd, die het fietsonderdeel domineerden. Klamer, de hele week met luchtwegproblemen kampend, hield zich desondanks goed staande en kon met een gedegen looponderdeel de elfde plek veiligstellen. Coach Jordi Meulenberg: “Een goede wedstrijd van Rachel. Ze mist hier duidelijk fitheid, maar haar niveau is gewoon goed en het is een verdienste dat ze toch nog elfde wordt.” Ook in de WK-stand staat Klamer nu elfde. Maya Kingma begon in het kielzog van Klamer sterk aan de afsluitende tien loopkilometers, maar miste de loopbenen die ze in Yokohama wel had. Toen ze overvleugeld werd door loopsters die uit de achtergrond kwamen, besloot Kingma de race op reserve uit te lopen en eindigde daarop als 27e. Kingma staat nu op plek achttien in de WK-stand.

 

Klamer naar plek elf in WK-stand

Birtwhistle slaat toe in slotfase

Bij de mannen was de race opener en spannender dan in voorgaande edities. Het waren opnieuw de broers Brownlee, die als thuisfavorieten de wedstrijden hard maakten, maar hun ontsnappingspogingen leidden deze editie niet tot definitieve verschillen. Wel legden ze zoveel druk op klassementsleider Vincent Luis (FRA) dat die zich genoodzaakt zag zelf de achtervolging te leiden, om vervolgens met lopen niet mee te kunnen met de snelsten en slechts zesde te worden.  Tijdens het looponderdeel betaalden beide Brownlees ook de tol en eindigden ver van de gebruikelijke topklasseringen. Ook aanvallen van de Duitser Jonas Schomburg en de Zuid-Afrikaan Henri Schoeman kwamen te vroeg. De Australiër Jacob Birtwhistle wachtte geduldig en sloeg toe toen vijfvoudig wereldkampioen Javier Gomez (ESP) naar adem hapte van alweer een achtervolgingsklus. Gomez liet zich vervolgens in de sprint nog verschalken door de Amerikaan Matthew McElroy die zilver pakte.

Marco van der Stel handhaafde zich lange tijd probleemloos in de kop van de wedstrijd. Van der Stel sloot snel aan de kopgroep die na het zwemmen ontstond, bleef ook attent voorin rijden toen de kopgroep groeide tot een peloton en liet zich niet verleiden om te reageren op de vele uitvallen en ontsnappingspogingen. Na de tweede wissel miste Van der Stel in de eerste loopronden ritme en verloor hij veel plekken. Pas in de laatste ronden herstelde hij en pakte daarop nog wat plaatsen terug, om uiteindelijk op plek 30 te eindigen. In de WK-stand stijgt Van der Stel naar plek 55.

Jorik van Egdom stapte uit na het zwemmen. Van Egdom kon in de eerste zwemronde aanhaken bij een grote achtervolgende groep, maar verloor in de tweede ronde het contact en kwam op een dermate grote achterstand te zitten dat een goed resultaat er niet meer in zat.

In het bijprogramma van het WTS-weekend won Barbara de Koning een wedstrijd in de reeksen voor junioren. De Koning woont en traint in Engeland en komt internationaal uit voor Nederland.

Volgende week komen Klamer, Kingma, Van der Stel en Van Egdom opnieuw in Engeland in actie, als in Nottingham de mixed teamrelay op het programma van de World Triathlon Series staat. De Nederlanders verdedigen de zesde plek op de wereldranglijst, die volgend jaar recht geeft op rechtstreekse plaatsing voor de Spelen in Tokio.

Birtwhistle slaat toe in slotfase
Ga naar de uitslagen
Lees volgend artikel

Meldpunt Grensoverschrijdend gedrag en Integriteit

Eerste aanspreekpunt en officieel meldpunt voor signalen en meldingen van grensoverschrijdend gedrag en integriteitsschendingen gericht aan het verantwoordelijke bestuur/directie ... Lees meer