Bermuda voorlaatste stop in strijd wereldtitels

Deelname Maya Kingma nog onzeker

De atleten uit de World Triathlon Championships Series maken dit weekeinde, in de strijd om het wereldkampioenschap, een voorlaatste stop op Bermuda. Namens Nederland komen Maya Kingma, Barbara de Koning, Richard Murray and Donald Hillebregt aan het vertrek van de WTCS-race op het eiland in de Atlantische oceaan. 

Alle ogen zijn zaterdag gericht op thuisfavoriet én de huidige olympisch kampioene Flora Duffy. Duffy won in 2018 de eerste WTCS-race in Bermuda in 2018, bleef in 2019 wegens een blessure langs de kant en behaalde in 2021 als eerste inwoner van Bermuda een gouden medaille op de Olympische Spelen. Een week geleden deed Duffy nog mee aan het wereldkampioenschap Ironman 70.3, waar ze vijfde werd, dus het is afwachten of ze alweer genoeg hersteld is om voor eigen publiek mee te kunnen strijden voor de overwinning.

Duffy staat, met alleen nog Bermuda en de WTCS Final in Abu Dhabi te gaan, achter Georgia Taylor-Brown als tweede in de tussenstand. Maya Kingma is op de twaalfde plek de beste Nederlandse op de ranglijst. Barbara de Koning staat op de 82ste plek.

Kingma was in de afgelopen twee WTCS-wedstrijden – in Hamburg en Cagliari – twee keer goed voor een top tien-notering. In Bermuda is het doel voor Kingma om binnen de top acht te finishen, maar het is onzeker of ze kan starten. Donderdagochtend ging ze tijdens een trainingsloopje door haar enkel.

“Het was gewoon domme pech. Ik liep op de weg, maar door een oneffenheidje ging ik door mijn enkel”, laat Kingma vanuit Bermuda weten. Kingma was net hersteld van een enkelblessure die ze opliep in de WTCS-wedstrijd in Hamburg. “Het is nu mijn andere enkel”, vervolgt ze. “Ik probeer vandaag een fysiotherapeut te vinden, want wij hebben er zelf geen mee en ik hoop nog steeds dat ik zondag kan starten. Het fietsparkoers is zwaar en uitdagend en ligt me goed. Ik heb er dan ook heel erg zin in. Na mijn blessure ben ik nog steeds aan het opbouwen en ik voel me nu beter dan in Cagliari.”

Bij de mannen keren Kristiaan Blummenfelt en Gustav Iden terug naar het kortere werk, na in de voorbijgaande weken het WK Ironman Hawaii (Iden) en WK Ironman 70.3 St. George (Blummenfelt) op hun naam te hebben geschreven. De leider in de tussenstand van het WK, de Nieuw-Zeelander Hayden Wilde, is niet van de partij. Richard Murray staat momenteel op de 32ste plek, Donald Hillebregt op plek 110.

De wedstrijd voor de mannen begint zondag om 11 uur lokale tijd (16.00 uur in Nederland), de vrouwen starten om 14.00 uur (19.00 uur NL tijd).

Nederlandse Triathlon Bond
Klik hier voor de startlijsten
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer