Atletencommissie geformeerd

‘Nieuwe atletencommissie is breed gedragen met een mooie verdeling binnen de disciplines’

De NTB heeft sinds december vorig jaar een vernieuwde atletencommissie. Sinds deze week zijn ook de namen bekend van de atleten die in deze commissie de topsporters binnen de NTB vertegenwoordigen: Marit van den Berg, Thomas Cremers, Joost Friderichs (secretaris), Lucas Goené (voorzitter), Margret IJdema, Sander Koomen en Aniek Mars.

Een atletencommissie (AC) is de stem van atleten naar de bond en kan gevraagd en ongevraagd advies geven en meedenken over het beleid. De nieuwe atletencommissie vervangt de separate commissies die de afgelopen jaren binnen de NTB actief zijn geweest.

“We wilden als atleten graag meer inspraak en het leek ons logisch om een meer breed gedragen atletencommissie te formeren. Als je met alle disciplines optrekt, heb je meer kruisbestuiving en kun je elkaar beter helpen en ondersteunen”, aldus Joep Staps die deel uit maakte van de werkgroep die, met hulp van externe adviseur Chiel Warners en in samenwerking met algemeen directeur Thorwald Veneberg en bestuurslid topsport Erik Doornbos, de afgelopen maanden werkte aan het formuleren van de statuten.

Na de officiële oprichting konden atleten zich verkiesbaar stellen. “Uiteindelijk bleef het aantal atleten dat zich aanmeldde binnen de opgestelde quota en kon uiteindelijk iedereen zitting nemen in de commissie”, vervolgt Staps. “De nieuwe atletencommissie is breed gedragen met een mooie verdeling binnen de disciplines. We zijn heel blij met dit resultaat en ervan overtuigd dat de nieuwe atletencommissie samen met de NTB goede stappen kan zetten.”

Lucas Goené, die zowel actief is op de olympische afstand als in de multisportdisciplines, is aangesteld als voorzitter. “Met deze commissie vertegenwoordigen we de belangen van alle eliteatleten bij de NTB in de verschillende disciplines en afstanden”, benadrukt Goené die zijn topsportbestaan combineert met een masteropleiding informatica.

“Het werd tijd dat we meer zeggenschap kregen. Veel zaken waar wij als atleten mee te maken hebben, werden niet transparant genoeg gecommuniceerd”, vervolgt Goené. “Atleten voelden zich vaak niet gehoord. Met deze commissie kunnen we meedenken over beleid, hebben atleten een plek waar ze terecht kunnen als ze tegen beleidsmatige dingen aanlopen en is er voor de NTB één aanspreekpunt. Ik kijk er naar uit om op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan een verbeterd topsportklimaat.”

NTB-directeur Thorwald Veneberg is verheugd met de komst van de nieuwe atletencommissie. “Het opzetten van de commissie heeft atleten veel tijd en energie gekost en de samenwerking heb ik als heel prettig en professioneel ervaren. We zijn dan ook dankbaar voor al het werk dat de werkgroep, met naast Joep Staps ook Eva Cornelisse, Silke de Wolde, Nico van den Burgt, Sander Koomen en Thomas Cremers, heeft verzet de afgelopen tijd. Er is een mooie basis gelegd waardoor we ons als bond  met, door en voor atleten, continu kunnen blijven ontwikkelen.”

Wil je op de hoogte blijven over wat de AC voor jou kan betekenen, of wil je input geven wanneer de AC graag alle atleten wil betrekken bij bepaalde kwesties, meld je dan via ac@triathlonbond.nl

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer