Anti-stayersysteem krijgt bijdrage Innovatiefonds

NTB werkt mee aan ontwikkeling project ‘Solo’

Anti-stayersysteem krijgt bijdrage Innovatiefonds

Het Innovatiefonds heeft een bedrag van 52.500 euro toegezegd als ondersteuning voor de ontwikkeling van het anti-stayersysteem ‘Solo’. Dit systeem, dat stayeren in triathlonwedstrijden en tijdritten moet tegengaan, is een idee van Jeroen Visser van Infinite Variety. De Nederlandse Triathlon Bond gaat samenwerken met Visser om het project ‘Solo’ tot uitvoering te brengen.

Met het groeien van de populariteit van de triathlonsport, wordt ook het stayerprobleem in wedstrijden groter. De controle op stayeren vindt nu plaats door juryleden achterop een motor. De pakkans is echter klein, de meting relatief onnauwkeurig en de bewijslast achteraf nihil. Dit levert dan ook regelmatig – zoals dit jaar bij het NK over de halve afstand – de nodige discussie op.

Jeroen Visser verbaasde zich erover dat een sport die bekend staat als innovatief nog geen oplossing voor het stayerprobleem heeft bedacht. “Zelfs een traditionele sport als voetbal heeft tegenwoordig een VAR (Video Assistent Referee) om de regels tijdens een wedstrijd beter te kunnen handhaven”, vertelde Visser onlangs tijdens het jaarlijkse congres van de NTB.

Dus ging Visser zelf aan de slag en ontwikkelde het idee voor ‘Solo’: een anti-stayersysteem dat gebruik maakt van GNSS-systemen. Hiermee kan nauwkeurig worden bepaald of iemand genoeg afstand tot zijn voorganger houdt. Iedere deelnemer aan een triathlon of tijdrit krijgt een tracking device en door middel van een lichtsignaal (groen, oranje of rood) kunnen atleten zelf zien of ze in de gevarenzone zitten en daardoor moeten versnellen of juist even de benen stil moeten houden.

Juryleden kunnen op hun beurt op een centrale plek het gehele deelnemersveld overzien en zo ‘op maat’ straffen uitdelen. Een bijkomend voordeel is ook dat atleten bijna realtime gevolgd kunnen worden en dat geverifieerd kan worden of atleten het volledige parcours afleggen.

Het ontwikkelen van het anti-stayersysteem sluit daarmee naadloos aan bij de ontwikkeling van de eigen NTB-omgeving, waar de NTB momenteel samen met de KNWU aan werkt. In dit systeem is het voor atleten mogelijk de eigen uitslagen te bekijken en voor organisaties om hun evenement op een eenvoudige manier aan te sluiten op dit systeem.  Ook wordt met de KNWU nauw opgetrokken in het kader van hun project Race Director, wat in de kern een timingsysteem is. Door deze samenwerking ontstaat naar verwachting een mooie synergie en meerwaarde voor de leden van beide bonden.

“Stayeren is ons al jaren een doorn in het oog”, aldus Rembert Groenman, directeur van de NTB. “Met dit systeem wordt het voor onze officials eenvoudiger om de regels te handhaven, en tegelijkertijd kunnen aan atleten die zich niet aan de regels houden, eenvoudiger, objectiever en rechtvaardiger straffen uitgedeeld worden. We hebben gemerkt dat deze ontwikkeling ook bij heel veel atleten goed valt, ook voor hen is stayeren een vervelend verschijnsel waar ze graag van af willen”

Met het toekennen van de startsubsidie van het Innovatiefonds, is er inmiddels gestart met het bouwen van een prototype dat half februari 2020 klaar moet zijn. Het is de bedoeling dat de eerste testen in wedstrijden in 2020 plaats gaan vinden en dat de eerste wedstrijdversie eind juli 2020 gereed is.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Meldpunt Grensoverschrijdend gedrag en Integriteit

Eerste aanspreekpunt en officieel meldpunt voor signalen en meldingen van grensoverschrijdend gedrag en integriteitsschendingen gericht aan het verantwoordelijke bestuur/directie ... Lees meer