Aantal teams Teamcompetities stabiel in 2023

Focus op toekomst Eredivisie

De Teamcompetities Triathlon gaan in 2023 alweer het elfde seizoen in. Teams kunnen zich nog tot dinsdag 31 januari aanmelden voor de verschillende divisies. Martin Vermeer, die begint aan zijn zevende seizoen als evenementcoördinator bij de Teamcompetities Triathlon, blikt terug op een tumultueus einde van het seizoen 2022 én kijkt vooruit op de start van het nieuwe competitieseizoen van 2023 in mei.

De Teamcompetities gingen van start in 2012, toen nog met alleen de Eredivisie. Het was een nieuw concept in Nederland, geïnspireerd door de Triathlon-Bundesliga in Duitsland, waar ook een aantal Nederlandse atleten in uitkwam. Het eerste eredivisieseizoen bestond uit wedstrijden in Enschede, Groningen, Stein, Veenendaal en Almere en werd gewonnen door Team4Talent. Ook Martin Vermeer, met een team van RTC Den Haag, was er bij dat eerste jaar.

Vermeer rolde tijdens zijn studie aan de Universiteit Twente bij studentenvereniging Aloha, in de triathlonsport. Eenmaal lid van RTC Den Haag, maakte hij in 2012 kennis met de Teamcompetities Triathlon. “We eindigden glansrijk als laatste”, lacht Vermeer. “Het was iets te hoog gegrepen en voor een tweede seizoen kreeg ik de handen niet meer op elkaar bij mijn teamgenoten. We hebben toen een jaar niet meegedaan, maar nadat de competitie werd uitgebreid met de 2eDivisie zijn we weer ingestapt.”

Nieuwe dynamiek

Ondanks de valse start van RTC in 2012, was hij wel direct enthousiast over het concept van de Teamcompetities. “Triathlon was natuurlijk altijd een individuele sport geweest en nu streden we ineens als een team voor de resultaten. Het bracht een heel nieuwe dynamiek in de sport. Niet alleen op de wedstrijddag zelf, maar ook in de voorbereiding. Je leeft als team naar een wedstrijd toe en als er een team time trial op het programma stond, trainden we samen op het overnemen op de fiets. Ik vond het een mooie toevoeging aan het wedstrijdaanbod in Nederland.”

Zes jaar is Vermeer alweer actief als vrijwilliger in het organisatieteam van de Teamcompetities, in de rol van coördinator van de competitiewedstrijden en als ad interim algemeen coördinator van het vrijwilligersteam. Eerder was hij ook betrokken bij de organisatie van de UT-Triathlon in Enschede en de Cross Triathlon in Kijkduin, met als hoogtepunt het WK Cross Triathlon in 2014. Vermeer: “Martijn Keijsers, een van de initiatiefnemers van de teamcompetities, heeft het zaadje bij mij geplant. Kort na het WK Cross Triathlon vroeg hij of ik me niet wilde gaan inzetten voor de Teamcompetities. Zo is het balletje gaan rollen. Ik vind het leuk om als vrijwilliger op een andere manier betrokken te zijn bij de sport.”

Roerige tijden

De Teamcompetities maakten tot 2019 een explosieve groei door. Van alleen de Eredivisie in 2012 tot het huidige aanbod van een Eredivisie en 1eDivisie, twee 2eDivisies, twee 3eDivisies en de 4eDivisies aan toe, en met wedstrijden door het hele land. De coronacrisis bracht vervolgens roerige tijden. In 2020 werd de gehele competitie noodgedwongen gecanceld. In 2021 vielen er ook nog een aantal wedstrijden uit vanwege de pandemie, maar vorig jaar kon er weer een normale competitie gedraaid worden.

“We hadden eigenlijk een heel goed seizoen vorig jaar, tot aan Nijmegen”, blikt Vermeer terug. Daar werd de finalewedstrijd voor de Eredivisie en 3eDivisie op het laatste moment afgelast, vanwege veiligheidsproblemen op het parkoers tijdens de wedstrijd van de 1eDivisie. “Het was de eerste keer in tien jaar dat het zo mis ging en dat betreuren we heel erg. Veiligheid staat bij ons altijd voorop, maar we, wij als organisatie van de Teamcompetities en de officials, hebben in dit geval een recente wijziging op het fietsparcours in de voorbereiding niet meegekregen vanuit de organisatie. Dit leidde tot onveilige situaties. We hebben daarin direct open kaart gespeeld en ons samen met de bondsgedelegeerde ook kwetsbaar opgesteld. Er zijn fouten gemaakt en dat had niet mogen gebeuren.”

Leren van fouten

De organisaties van de Teamcompetities belegde dezelfde week nog een online bijeenkomst met de teamcaptains van de diverse divisies. “We hebben daar input verzameld over hoe het verder moest en we hebben laten zien dat we van onze fouten willen leren. We organiseren deze competitie niet voor onszelf, we gaan altijd uit van het oogpunt van de atleet. We staan ook altijd open voor verbeteringen, zijn eenvoudig te bereiken en atleten kunnen zich altijd melden als ze vinden dat dingen beter kunnen.”

Het organisatieteam maakt zich nu op voor het elfde seizoen, dat op zondag 14 mei van start gaat tijdens de UT-Triathlon in Enschede. De inschrijving voor de Teamcompetities is nog een paar dagen geopend, en het aantal teams dat mee gaat doen, lijkt stabiel gebleven. “Er is altijd wel een natuurlijk verloop in de teams, maar we hebben ook weer nieuwe aanmeldingen. Waar we helaas wel paar teams zijn verloren, is in de Eredivisie. Wat wij als een van de redenen hebben gehoord, is dat voor teams de Eredivisiewedstrijden soms conflicteren met internationale wedstrijden. We proberen altijd zoveel mogelijk uit het vaarwater van internationale wedstrijden te blijven, maar soms is dat gewoon onmogelijk omdat er maar een beperkt aantal organisaties in Nederland is die wedstrijden van het hoogste niveau kunnen en willen organiseren. We hebben helaas niet altijd genoeg speelruimte.”

Naweeën coronacrisis

Verder lijken de naweeën van de coronacrisis een rol te spelen. “Er zijn teams gestopt omdat ze niet genoeg sponsors hebben kunnen vinden. Dat vinden wij natuurlijk erg jammer. Het is duidelijk een aandachtspunt en focus voor ons om de Eredivisie voor de komende 5- 10 jaar te kunnen borgen. We hebben ieder jaar voor de start van de competitie een bijeenkomst met alle teamcaptains van de ploegen die meedoen en dit jaar sturen we vooraf een vragenlijst naar alle divisies om actief input te verzamelen. Speciale aandacht zal er zijn voor de input vanuit de Eredivisie en we gaan actief met deze teams in gesprek om te kijken wat er nodig is om meer teams te accommoderen de komende jaren.”

De Teamcompetities in 2023 hebben geen grote veranderingen ondergaan ten opzichte van 2022. “We hebben geen nieuw format toegevoegd dit jaar”, vertelt Vermeer. “We kijken natuurlijk altijd of we kunnen blijven groeien en vernieuwen, maar we kunnen niet ieder jaar nieuwe dingen blijven doen. Een nieuw concept betekent niet altijd een verbetering. Wel hebben we weer een mooie kalender kunnen samenstellen voor alle divisies met ook een aantal nieuwe wedstrijdlocaties en er zitten nog wat leuke dingen in het vat die we hopelijk binnenkort bekend kunnen maken. Ik kijk in ieder geval weer uit naar een mooi seizoen Teamcompetities, met veel strijd en waarin we weer volop kunnen genieten van onze mooie sport.”

 

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer