Youngsters aan de start van WTCS-race in Hamburg

Eerste race met rankingpunten voor 2022

Terwijl een groot deel van de wereldtop in actie komt in de Super League Triathlon-race in Jersey en het WK Ironman 70.3 in St. George, krijgt een nieuwe generatie triatleten dit weekend de kans zich te tonen in de uitgestelde World Triathlon Championship Series-race in Hamburg. Namens Nederland komen zeven jonge atleten aan de start van de individuele wedstrijd op zaterdag.

De wedstrijd in Hamburg is de eerste race waarin rankingpunten voor het seizoen 2022 verdiend kunnen worden. De WTCS-race stond eigenlijk voor de Olympische Spelen gepland, maar moest vanwege het coronavirus uitgesteld worden tot september. Aangezien deze maand  ook de Super League Triathlon Series gehouden worden – waar ook olympiagangers Rachel Klamer, Maya Kingma en Marco van der Stel aan meedoen– staan er in Hamburg veel youngsters aan de start.

“Omdat veel topatleten niet aanwezig zijn en de wedstrijd makkelijk te bereizen is, hebben wij ervoor gekozen om jonge talenten de sfeer van een WTCS-race te laten proeven en ervaring op te laten doen”, vertelt coach Jordi Meulenberg. “Het doel is genieten van de race en aandachtspunten eruit halen waar we komende winter weer aan kunnen werken.”

World Triathlon Championship Series in Hamburg. Foto: World Triathlon Media
World Triathlon Championship Series in Hamburg. Foto: World Triathlon Media

Voor Nederland komen bij de vrouwen komen namens Nederland Rani Škrabanja, Quinty Schoens en Barbara de Koning aan de start. Voor Schoens en De Koning, die nog bij de junioren uitkomt, wordt het hun debuut in de WTCS. Bij de mannen starten Donald Hillebregt, Youri Keulen, Gjalt Panjer, Mitch Kolkman en Jesse Cuijpers. Ook voor Keulen, Panjer, Kolkman en Cuijpers wordt het hun eerste wedstrijd op dit niveau.

Een dag na de individuele race staat er in Hamburg een mixed teamrelay op het programma. De twee snelste Nederlandse vrouwen in de individuele wedstrijd zullen daar starten met Menno Koolhaas en Jorik van Egdom. “Onze atletes zaten de afgelopen olympische cyclus al in de top 140 en zijn qua niveau al iets verder dan onze mannen. Omdat deze race ook meetelt voor de mixed teamrelay ranking voor 2022, waarop we momenteel veertiende staan, moeten we daar wel wat punten scoren. Vandaar dat we voor de relay voor Menno en Jorik hebben gekozen.”

De start van de vrouwenwedstrijd op zaterdag is om 15.30 uur, de mannen volgen om 18.00 uur. De mixed teamrelay op zondag begint om 14.40 uur.

Startlijsten
Jorik van Egdom tijdens het WK Mixed Teamrelay in Hamburg 2019. Foto; World Triathlon Media
Jorik van Egdom tijdens het WK Mixed Teamrelay in Hamburg 2019. Foto; World Triathlon Media
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer