Wouter Dijkshoorn gaat per 1 juli aan de slag als bondscoach van de NTB. Hij volgt daarmee Marcel Wouda op die de Nederlandse triatleten begeleidde naar de Olympische Spelen in Parijs. Dijkshoorn krijgt de leiding over het nationaal Mixed Team Relay programma, met als doel triatleten succesvol te laten zijn op de Olympische Spelen in 2028.
Wouter Dijkshoorn is zelf actief als (cross)triatleet, is meervoudig Nederlands kampioen in de crosstriathlondisciplines en richt zich sinds 2016 op het geven van training aan professionals, trainers en atleten. “Wouter heeft veel ervaring met het begeleiden van eliteatleten en daarnaast is hij werkzaam in het onderwijs als docent op het gebied van communicatie, coaching en teambuilding”, vertelt directeur Thorwald Veneberg. “Deze expertise komt heel mooi samen in zijn functie als coach van het mixed relay team.”
Dijkshoorn, die een achtergrond heeft als fysiotherapeut en bewegingswetenschapper, is sinds vorig seizoen trainer en coach bij trainingsgroep LABC in Utrecht. “Ik vind het interessant om met groepen te werken”, vertelt de 35-jarige inwoner van Amersfoort die ook parttime zal blijven werken als docent aan de huisartsopleiding in het UMC in Amsterdam. “Van huis uit ben ik een balsporter en ik denk daarom vaak vanuit een teamperspectief. Ik zie het dan ook als een mooie uitdaging om voor de mixed team relay met dat groepsproces aan de slag te gaan, zodat we met het sterkst mogelijke team aan de start komen in Los Angeles.”
Als bondscoach gaat Dijkshoorn nauw samenwerken met de technisch directeur, atleten en de persoonlijke coaches om richting Los Angeles een optimale trainingssituatie en wedstrijdplanning te realiseren. Hoewel de focus vanuit NOC*NSF, en de daarmee toegekende subsidies, op de mixed team relay ligt, wordt ook de route naar individueel succes niet uit het oog verloren.
Met zijn wetenschappelijke achtergrond voorziet Veneberg mogelijk ook een adviserende rol voor Dijkshoorn bij de individuele trajecten van de atleten. De bondscoach zal zelf echter geen individuele atleten begeleiden. Veneberg: “Dat past niet in de visie van de mixed team relay en het was bovendien een wens van de atletencommissie dat de bondscoach een meer objectieve rol zou krijgen.”
Met de aanstelling van Dijkshoorn als bondscoach naast de nieuwe technisch directeur Joep Staps, zijn deze twee posities nu ingevuld door mensen uit de triathlonsport.

Roel van der Hooft assistent-trainer paratriathlon
Voor de positie van assistent-trainer paratriathlon is Roel van der Hooft aangenomen. Als bewegingstechnoloog helpt hij prestaties van sporters met een lichamelijke beperking te verbeteren door het optimaliseren van de verbinding tussen het lichaam en techniek. Van der Hooft gaat samen met bondscoach paratriathlon Bas de Bruin het paralympische topsportprogramma in Amsterdam begeleiden.
