Wereldtitels voor Gomez en Tondeur op WK triathlon lang

Van Reijen 17e, Scheltinga 22e

Nederlanders in de achterhoede

De laatste elitewedstrijd van het Multisport WK in Pontevedra – het WK triathlon Lang – werd vandaag een prooi voor de Spanjaard Javier Gomez en de Belgische Alexandra Tondeur. De Nederlandse atleten hadden het zwaar: Diederik Scheltinga eindigde als 22e en Tjardo Visser kwam als 26e over de meet, terwijl Miriam van Reijen in het vrouwenveld genoegen moest nemen met de 17e plaats.

De afstanden van dit WK waren vastgesteld op 3000 meter zwemmen, 113 km. fietsen en 30 km. lopen, maar vanwege de lage temperatuur van het zeewater werd het zwemmen ingekort naar 1500 meter.

“Het zwemmen was echt ijskoud”, aldus Scheltinga. “Pas na een uur fietsen warmde het wat op, terwijl het op het loopparkoers juist erg heet werd. Die temperatuurverschillen kostten veel energie. Het was uiteindelijk wel een goede prikkel op weg naar de races later in het seizoen”.

Gomez, die vorige week nog tweede werd in de WTS-wedstrijd in Bermuda, leek weinig last te hebben van de grote temperatuurverschillen. Hij zette zijn landgenoot en titelverdediger Pablo Dapena op bijna 6 minuten, terwijl de Slowaak Juroslav Kovacic – vorig jaar nog winnaar in Almere – ruim 6 minuten moest toegeven.

Bij de vrouwen leek de Deense Camilla Pedersen op weg naar de winst. Halverwege het looponderdeel ging ze nog aan de leiding, maar uiteindelijk viel ze uit met een blessure. Alexandra Tondeur zag medekoploopster Manon Genet (FRA) wegvallen door een penalty en had op de fiets voldoende voorsprong opgebouwd om de Spaansen Judith Corachan Vaquero en Anna Noguera voor te blijven en het goud voor onze zuiderburen veilig te stellen.

Morgen komen de agegroupers en paratriatleten nog in actie op de lange afstand, waarna de organisatievlag kan worden overgedragen aan Almere, waar het WK Multisport volgend jaar van 4 tot en met 13 september plaatsvindt.

 

 

Javier Gomez

Foto: ITU | Wagner Araujo

Javier Gomez
Lees volgend artikel

TV Almere en VZC winnen in Weert

Lees meer